Slovenija
753 ogledov

Uroš Novak je novi namestnik predsednika KPK

Borut Pahor in Uroš Novak UPRS
Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal ukaz o imenovanju novega namestnika Komisije za preprečevanje korupcije Uroša Novaka, ki se je javnosti predstavil včeraj.

Z urada predsednika so ob tem še sporočili, da Uroš Novak s svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, s svojim dosedanjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje te funkcije. Predsednik republike pa je ob tem izrazil še pričakovanje, da se bo KPK uspešno posvetila njenemu glavnemu poslanstvu, preprečevanju korupcije in v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi pripomogla k njeni postopni odpravi.

Z imenovanjem Novaka za namestnika predsednika bo senat KPK opravljal svoje delo v polni sestavi, po tem ko je mesto protestno zapustila Alma Sedlar. Odstopila je zaradi sistematičnega onemogočanja opravljanja funkcije in dela, šikaniranja, degradacije in diskriminacije. Šlo pa naj bi tudi za odstop iz protesta, ker si je politični vrh več kot tri leta zatiskal oči pred razmerami v KPK.

Predsednik KPK Boris Štefanec je v sporočilu za javnost po imenovanju Novaka sporočil, da se veseli dejstva, da se je postopek imenovanja drugega namestnika predsednika komisije uspešno zaključil. Prepričan je, da bo zdaj polna sestava senata komisije pripomogla k še bolj aktivnemu nadaljnjemu delu in izvrševanju nalog, ki se od senata v skladu z zakonskimi pooblastili tudi pričakujejo. Njegova zagnanost, pa bo po oceni Štefaneca, pomembno dopolnjevala obstoječo odločnost predsednika in namestnika komisije, usmerjeno v isti cilj – boj zoper korupcijo in vse, kar je s tem področjem povezano v Republiki Sloveniji. 

Novak bo petletni mandat nastopil 3. aprila.

Po prvem razpisu, na katerem Pahor ni izbral nobenega kandidata, je ista razpisna komisija med sedmimi prijavljenimi kandidati na drugi razpis tri ocenila kot primerne za imenovanje, a sta Mirjam Dular in Sandi Sendelbah sta naknadno odstopila. Po besedah generalne sekretarke v uradu predsednika republike Nataše Kovač, ki jih povzema STA se je Pahor odločil za Novaka, ker je dober kandidat, in ne, ker bi bil edini kandidat.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 18:38 03.marec 2018.

    Za Novaka se je odločil ,ker je priimek Novak najpogostejši v RS in bo lažje našel izgovore za svojo napačno odločitev .....................za vsak primer .

  • jozicamurn 01:32 03.marec 2018.

    Sniffer kokaina na albanski plačilni listi, 10 eur plačuje za gram šmrka in lobira proti Srbiji ter ohlajuje odnose Slovenija-Srbija iz čistega mira. Zanj ni politika, bolj mu je pomembna lastna narkomanska rit in kako zgleda pred kamerami.

Sorodne novice