Slovenija
2435 ogledov

Glede Magne se je oglasila tudi KPK

Magna ADRIAN BRADSHAW/EPA
O prikriti pritiski na okoljevarstvene nevladne organizacije in korupcijskih tveganjih ...

Po tem ko je Magna Steyer včeraj postavila svoj ultimat in pojasnila, da se bo v primeru pritožb nevladnih organizacij umaknila, sta danes na pritiske opozorila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in tudi Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

Pred sedežem nevladnih organizacij pa so danes svojo podporo gradnji nove Magnine tovarne v Hočah danes občani iz Zgornjih in Spodnjih Hoč, Slivnice, Radizela, Hočkega  Pohorja, Bohove, Rogoze in Pivole). V Okoljskem centru, kjer imajo sedež  društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum, Umanotera in Cipra Slovenija, se z njimi niso sestali.

Cilj Magne je namreč začetek dela v obratu v Hočah konec leta 2018 in pritožbe naokoljevarstveno dovoljenje, ki je ključno za pridobitev gradbenega dovoljenja, naj bi to časovnico zamaknile. Med nevladnimi organizacijami je do statusa stranskega udeleženca in tako možnosti do pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje prišlo deset organizacij.
 
V CNVOS so s sporočilom za javnost opozorili, da so se v zadnjih mesecih vrstili (slabo) prikriti pritiski na okoljevarstvene nevladne organizacije, da naj pozabijo na vse, za kar se sicer zavzemajo, ponižno sklonijo glavo in brezpogojno podprejo okoljevarstveno soglasje za hoško Magno, spremenili v odkrito oblastno izsiljevanje in javno gonjo, kakršnih v Sloveniji od osamosvojitve naprej še nismo doživeli, in ki zelo spominjata na še vedno aktualne oblastne napade na civilno družbo v sosednji Madžarski in avtokratskih državah bivše Sovjetske zveze.

Oglasila pa se je tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki ugotavlja, da trenutna situacija okoli projekta Magna Nukleus ustvarja kar nekaj korupcijskih tveganj: "Komisija zato poziva vse udeležene, da pri dialogu delujejo kar se da transparentno in tvorno, brez nedovoljenih vplivanj. Pri tem še posebej pripoznava, da je v trenutni situaciji pritisk na nevladne organizacije velik, saj so postale jeziček na tehtnici med doslednim zagovarjanjem javnega interesa na področju varstva okolja in, na drugi strani, ustvarjanjem novih delovnih mest."

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 09:43 30.september 2017.

    Glede Magne se je oglasila tudi KPK....................mislite glas črevesja ?

  • cogocogo 18:17 25.avgust 2017.

    nana to je torej takole vsi bi se hebali samo da jim ne uleti ,,zalostno da taki kot si ti branite te cudne nevladne organizacije ki so namenjene le za dober zasluzek in te organizacije se napajajo iz drzavne malde ...prikaži večo iz drzavne malde ,,ce ne bo delavih mest tudi denarja ne bo bo treba spet po kredit da se ti cudni nevladni gospodje nafotrajo ,,to jim pa ni jasno kljub vsemu pametovanju ,,ce se ta baraka zgradi pac mora ustrezati nekim ekoloskim normativom

  • NanaNana 17:47 25.avgust 2017.

    Katastrofa. Cerar bi moral razrešiti državnega sekretarja, saj ne le, da manipulira s Štajerci, vodi pritisk na okoljevarstvene organizacije, ki so še edini garant, da bodo pri okoljevarstvenem soglasju upoštevani predpisi in direktive EU. Tako ravnanje vlade nas pelje v ...prikaži več družbo Madžarske, Rusije, Kitajske, kjer so postopki namenjeni sami sebi, o vsem pa odloča oblast, ki lahko čez noč zradira posamezne vasi, dele mesta in tam gradi objekte brez upoštevanja kakršnihkoli varstvenih zahtev.

Sorodne novice