Slovenija
1704 ogledov

Magna dobila okoljevarstveno soglasje

Magna Steyr EPA
Agencija za okolje je avtomobilskemu velikanu Magna, ki si želi postaviti ličarski obrat v Hočah, izdala okoljevarstveno soglasje.

Izdaja okoljevarstvenega soglasja s tem sicer še ni pravnomočna, saj se na odločitev še vedno lahko pritožijo stranski udeleženci. Rok za pritožbo je 15 dni, po tem ko bo odločba vročena vsem udeležencem v postopku. Če ministrstvo za okolje, katero od morebitnih pritožb zavrnilo, pritožnikom še vedno ostane možnost tožbe na upravnem sodišču.

Pričakovati gre predvsem morebitne pritožbe okoljevarstvenih organizacij, ki so sodelovale v postopku s svojimi pripombami.

Med nevladnimi organizacijami so do statusa stranskega udeleženca in tako možnosti do pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje prišle Umanotera, Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, CIPRA Slovenija društvo za varstvo Alp, društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj, Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe Adria Green.

Okoljevarstveno soglasje je bilo eno sicer eno od ključnih pogojev, da sploh pride do gradbenega dovoljenja in investicije avtomobilskega velikana v Sloveniji. V Magni so sicer pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili selitve projekta na Madžarsko.

Pridobitev okoljevarstvenega soglasja za postavitev tovarne v občini Hoče-Slivnica za Magno predstavlja enega pomembnejših mejnikov v projektu Magna Nucleus, so sporočili iz Magne. Slovenija tako ostaja njihova prva izbira za postavitev obrata, želijo pa, da bodo nadaljnji postopki opravljeni v rokih.

Dlje časa se je zapletalo tudi glede prodaje zemljišč, na prostoru, kjer bo predvidoma stalo podjetje. Država je z Lex Magna med drugim celo predvidela razlastitev lastnikov zemljišč v primeru neuspešnega dogovora, a so se na koncu z vsemi lastniki na občini Hoče-Slivnica in gospodarskem ministrstvu le uspeli dogovoriti. Del jih bodo odkupili, tistim, ki živijo od kmetovanja, pa bodo zagotovili tudi nadomestna zemljišča, potem ko je sklad kmetijskih zemljišč s Perutnino Ptuj našel ustrezen dogovor glede predčasne prekinitve pogodbe. Dogovor zajema tudi premestitev rodovitne zemlje.

Hoškega župana Marka Soršaka je novica o podelitvi okoljevarstvenega soglasja Magni razveselila, a jo je pričakoval, saj so bila pred tem izdana tudi vsa predhodna soglasja. Župan Miklavža na Dravskem polju Leo Kremžar, njegova občina je bila stranski udeleženec postopka, je dejal, da po podpisu memoranduma z vlado nimajo več zadržkov, poroča STA. 

Agencija za okolje je v sporočilu za javnost navedla, da je v postopku presoje sprejemljivosti posega na okolje presodila, da je nameravani poseg, ob upoštevanju vseh pogojev, ter ob upoštevanju pogojev, ki so določeni v zakonskih in podzakonskih predpisih, v projektu ter v Odloku o spremembah in dopolnitvah odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Hoče – Slivnica, sprejemljiv.

Vsi pogoji in ukrepi za preprečevanje onesnaževanja okolja, ki jih mora zagotoviti upravljavec v zvezi z obratovanjem naprave, pa bodo določeni v okoljevarstvenem dovoljenju, za katerega pa Magna Stayer še ni zaprosila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.