Slovenija
675 ogledov

Magna napreduje na Madžarskem, v Sloveniji sledijo pritožbe

Magna Steyr EPA
"Zelo verjetno se bomo na odločitev pritožili," pravijo v nevladni okoljski organizaciji Umanotera o okoljevarstvenem soglasju za projekt Magne v Hočah.

Andrej Gnezda iz Umanotere, ki je eden od 12 stranskih udeležencev v postopku izdaj okoljevarstvenega soglasja za projekt Magne v Hočarh, je kot glavni razlog za pritožbo navedel oceno glede izpustov iz prometa ter s tem povezano kvaliteto zraka in javnim zdravjem. 

Pritožili se bodo tudi v Slovenskem E-forumu. Kot je za spletno Delo povedal njihov predstavnik Gorazd Marinček, niso bili odpravljeni pomisleki, ki so jih izrazili na ustni obravnavi. Meni, da je premajhno vplivno območje, kritičen pa je bil tudi do tega, da na ustni obravnavi niso mogli komentirati izdaje vodnega soglasja, ki je bilo izdano tik pred izdajo okoljevarstvenega soglasja. 

magna steyr Proizvodnja Slovenija Magna išče delavce, plače čez 2000 evrov

Zveza ekoloških gibanj (ZEG) se ne bo pritožila, saj so razčistili dileme in dobili zadovoljive strokovne odgovore in zagotovila, da bo objekt okoljsko varen za delavce ter kvaliteto življenja in bivanja v neposredni bližini. Prav tako se ne bodo pritožili v Inštitutu za politike prostora, kjer imajo še vedno pridržke, a ocenjujejo, da vztrajanje v postopkih ni več produktivno z vidika ciljev trajnostnega urejanja prostora. 

V društvu Focus dokumentacijo še preučujejo in še ne vedo, ali se bodo pritožili ali ne. Iz društva Ekologi brez meja pa so sporočili, da se ne bodo pritožili. 

Novi BMW serije 5 Magna je za! Avto Bo Magna zaradi nekaj slovenskih kmetov gradila na Madžarskem?

Soršak: "Delamo na tem, da bi tovarna v Hočah bila"

Radio Slovenija in Delo sta v ponedeljek poročala, da je Magna Steyr konec prejšnjega tedna dobila gradbeno dovoljenje na zahodu Madžarske. Župan Občine Hoče - Slivnica Marko Soršak uradno z Magninimi postopki na Madžarskem ni seznanjen. "Neformalno pa sem tudi jaz dobil informacijo, da so tam dobili delno gradbeno dovoljenje. Torej ne za celotno tovarno, ampak le del. Kateri del, ne vem. Rečeno je bilo, da bodo vztrajali pri nas septembra, in v to še vedno verjamemo," je za STA povedal Soršak. "Še vedno delajo na tem, da bi tovarna bila v Hočah, zato že odkupujemo zemljišča za drugo fazo projekta," je dodal.

Agencija za okolje je sicer 10. avgusta avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magni izdala okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Ko bo odločba vročena vsem 12 udeležencev v postopku, bo začel teči 15-dnevni rok za oddajo pritožb na odločitev agencije za okolje.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:18 22.avgust 2017.

    Kakšen pomen pa imajo vse te okoljevarstvene organizacije .Se zgledujejo po političnih strankah in se množijo kot podgane. Tri četrt jih ukiniti (obojih), ker jih za odkrivanje tople vode ne potrebujemo!