Slovenija
8590 ogledov

Magnin poziv okoljevarstvenikom ...

Magna Styer EPA/RALF HIRSCHBERGER
Predsednik uprave Magne Günther Apfalter v dopisu naslovljenem na gospodarsko ministrstvo okoljevarstvenikom poslal "zelo jasno" sporočilo, da bi jo vsakršna pritožba na okoljevarstveno soglasje prisilila v iskanje novih rešitev.

Avtomobilsko podjetje Magna Styer, ki si želi z gradnjo tovarne v Hočah začeti čim prej, je na gospodarsko ministrstvo naslovilo pismo, v katerem okoljevarstvenim organizacijam sporoča, da so pripravljeni na sodelovanje, a njihova pritožba na okoljevarstveno soglasje bi pomenila njihov umik na Madžarsko. Državni sekretar Aleš Cantarutti je bil nedvoumen, če bo pritožba vložena, do projekta z Magno ne bo prišlo. 

Ponudba nevladnikom ...

Investitorji ob tem poudarjajo, da so pripravljeni dodatno pojasniti vse parametre, ki so morda še vprašljivi za posamezne nevladne organizacije. Izpostavljajo tudi, da bo tovarna, ki je predvidena v Sloveniji, presega zakonsko določene okoljske standarde. "Delovanje nevladnih organizacij je dobrodošlo in tudi pod vplivom njihovih mnenj in pripomb je prišlo do sprememb tudi pri pripravi tega projekta, ki so bile vnesene v okoljevarstveno soglasje. Ne moremo pa podpirati tistih, ki so v tej vnemi pripravljeni iti tako daleč, da ogrozijo sam projekt," je dejal Cantarutti.

Čakajo lahko do konca septembra

V Magni so večkrat izrazili, da so pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili selitve projekta na Madžarsko, kjer so že pridobili gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela. Cilj Magne je namreč začetek dela v obratu v Hočah konec leta 2018 in pritožbe na okoljevarstveno dovoljenje, ki je ključno za pridobitev gradbenega dovoljenja, naj bi to časovnico zamaknile.

Rok za pritožbo na okoljevarstveno soglasje je 15 dni, po tem ko bo odločba vročena vsem udeležencem v postopku. Med nevladnimi organizacijami je do statusa stranskega udeleženca in tako možnosti do pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje prišlo deset organizacij. Med njimi sta najverjetnejšo pritožbo na soglasje napovedali organizacija Slovenski E-forum in Umanotera.

Na drugi strani pa so se na Inštitutu za politike prostore (IPoP) odločili, da se iz postopka umikajo, saj so v tej fazi postavljeni pred odločitev ‘vse ali nič’, ki ni prava izbira: "V zvezi s konkretno investicijo so bile vse ključne odločitve sprejete že v zgodnejših fazah, daleč od oči javnosti in drugače kot predvidevajo uveljavljeni postopki v urejanju prostora." Pritožili se ne bodo niti v društvu Ekologi brez meja in Zvezi ekoloških gibanj (ZEG).
 

Pozivi okoljevarstvenim organizacijam ...

Poleg Magne in gospodarskega ministrstva se je danes oglasila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki poziva morebitne pritožnike, naj sprejmejo ponudbo Magne Steyr o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije. S tem bi v Sloveniji lahko razvili pomemben okoljevarstveni standard. Univerza v Mariboru pa je navedla, da prihod Magne razvojna priložnost in ne tveganje.

"Na Univerzi v Mariboru vidimo v prihodu Magne priložnost, da s svojimi tehniškimi in naravoslovnimi študiji ter inovacijskim nabojem profesorjev in študentov, Maribor v prihodnje ne postane le ena od proizvodnih lokacij, pač pa tudi razvojni center. Za ta cilj smo si pripravljeni prizadevati z vsem svojim inovacijskim potencialom," je sporočil rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • bostjan88 20:47 25.avgust 2017.

    Svinjarija katere svet še ni videl prav tukaj v rodni Sloveniji kjer se rojeva nov fašizem...fašizem znan kot ZIOFAŠIZEM http://ausertimes.blogspot.si/2017/08/list-of-jewsmy-closest-family.html Seveda je to zgodba prav tako o Jelinčiču in njegovemu sinu... Nova oblika fašizma....fašizem MADE IN SLOVENIJA

  • Onlytime 22:28 24.avgust 2017.

    Če je pa tako, potem je potrebno odstraniti tudi vse avtomobile, vse kurilne naprave, skratka vse onesnaževalce zraka. Magna nas ne bo ubila. Zanko okrog vratu smo si navezali že pred veliko leti.

  • Ivo 20:56 24.avgust 2017.

    Takoj marš na Madžarsko! Ne rabimo te, da svinjaš tukaj. Dovolj zasvinjaš, ko greš na morje na Hrvaško čez najlepšo državo na svetu. Kdo je odgovoren za to dovoljenje, kdo to podpiše?

Sorodne novice