Slovenija
32 ogledov

Doma le še razvoj?

“Ena od rešitev je, da celotno proizvodnjo preselimo v Italijo in v Ajdovščini o Žurnal24 main
Pipistrel. Zaradi birokratskih ovir možna selitev celotne proizvodnje v Italijo, pravi Ivo Boscarol.
200 delovnih mest bo prinesla proizvodnja na letališču na Rojah; v Ajdovščini Pipistrel zaposluje 70 ljudi.

Ta teden bomo dokumentacijo na odobritev poslali v Rim, nato pa na občino. Gradbeno dovoljenje bomo morda dobili še pred poletjem. Hala naj bi bila nato zgrajena v enem letu,” glede gradnje nove proizvodne hale na Rojah, na območju goriškega letališča, pravi Ivo Boscarol, pravi lastnik in direktor Pipistrela.

Tu bodo izdelovali letala za ameriški trg, saj Slovenija z ZDA nima bilateralnega sporazuma. S tem namenom so v Italiji ustanovili hčerinsko družbo. Toda pred gradnjo bi moral biti po poročanju Primorskega dnevnika sprejet podrobni prostorski načrt za celotno območje letališča, kar bi utegnilo postopke zavleči. Boscarol, kot nam je dejal, večjih zapletov ne pričakuje, saj je Občina Sovodnje Pipistrelovim načrtom zelo naklonjena.

Na Rojah se lahko širijo
Več težav kot v Italiji ima Pipistrel doma, kjer želi prav tako širiti proizvodnjo, a je sosednje zemljišče v lasti ministrstva za obrambo. “Toda ministrstvo zdaj ne more več samo prodajati premoženja, ker se v ta namen ustanavlja posebna agencija, nam pa čas beži,” pravno luknjo razkriva Boscarol. Lahko bi prehodno sicer kupil le stavbno pravico, a v tem primeru bi moral plačati dvojno: “Tako bogati pa nismo, sploh pa smo v Italiji dobili koncesijo za en evro.”

Na vprašanje, ali zato razmišlja o selitvi proizvodnje v Italijo, Boscarol odgovarja pritrdilno. Na Rojah bo nova hala namreč zrasla na deset tisoč kvadratnih metrih, na voljo pa jih imajo še skoraj 20. V Ajdovščini bi v tem primeru ohranili razvoj, a tudi tega le, če se bo ustrezno spremenilo podjetniško okolje v Sloveniji in bodo tudi pogoji zaposlovanja visoko izobraženih kadrov ugodnejši, poudari Boscarol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.