Slovenija
10165 ogledov

Doma panika in policija, 98-letnica pa ...

Sardinija Profimedia
Pri 98 letih sama na letalo na obisk iz Bilj na rodno Sardinijo. Obiskala pokopališče, kjer je pokopana njena prva ljubezen.

98-letno maldenko Mercede Porcu iz Bilj je obiskala tudi Katja Munih iz Radia Robin, saj ji uspel neverjeten podvig. Vitalna gospa se je namreč kar sama z letalom odpravila na rodno Sardinijo, kjer se je udeležila deželnih volitev in obiskala domači kraj.

Doma je svojcem sicer povzročila nemalo skrbi, njeno izginotje so prijavili tudi policiji.

"Ja, seveda, ker nisem povedala nobenemu (smeh). Sem imela za iti že enkrat, leta nazaj, in me niso pustile ne hčere ne fant. In sedaj nisem povedala nobenemu in sem šla, sem šla na avion v Ronke in s taksijem na Sardenijo. In potem tam so prišli na letališče: "Ste vi Porcu Mercede?" Ja, sem rekla. "Stopite gor!" in sem sedela in so me peljali oni povsod. Nisem hodila nič. Nič! Niti ko sem šla nazaj.“

Do letališča v Ronkah jo je peljal sosed, ki ji je tudi pomagal kupiti letalsko karto. Njen prihod je presenetil tudi sorodnike v rodnem Decimommanuju, tam se je srečala z eno izmed sester.

„Ojej, niso verjeli, ko sem prišla dol. Sem šla pogledati moj kraj ...“

V Biljah se dobro počuti

Rodni kraj se je, odkar ga je pred desetletji nazadnje videla, zelo spremenil, jim je še polna vtisov zaupala Mercede, ki se je v Bilje kot mlado dekle preselila zaradi moža Slovenca, ki ga je pred mnogimi leti spoznala na Sardeniji, kamor je prišel kot vojak. V zakonu so se jima rodili trije otroci.

Rada poje, igra na harmoniko in na sintisajzer. In tudi ob obisku Radia Robin ni oklevala, klaviaturo je lastnoročno postavila na mizo in zaigrala melodijo. V Biljah se dobro počuti, pravi, saj ima ob sebi ljudi, ki jo imajo radi. Vseeno pa je že nekaj časa v sebi gojila željo, da bi še enkrat obiskala domače kraje in pokopališče, kjer sta pokopana njena starša in njena prva ljubezen. Obisk Radia Robin na spodnjem posnetku.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 21:05 05.marec 2024.

    Jaz tej zgodbi nisem nasedel. Vi pa kar verjemite če vam je zanimivo