Slovenija
17 ogledov

Domači BDP nižji

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Slabše razmere na trgu dela, poslabšanje gospodarskih razmer in ne preveč dobri obeti za naprej – to so glavni poudarki novembrskega Ekonomskega ogledala, ki ga je danes izdal Umar.

Kazalniki razpoloženja nakazujejo, da naj bi v zadnjem četrtletju letos prišlo do upočasnitve gospodarske aktivnosti v evrskem območju, kar bo samo nič kaj spodbudno nadaljevanje skromne gospodarske rasti v tretjem četrtletju, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). V Sloveniji se je sicer v minulem četrtletju zmanjšal bruto domači proizvod (BDP), poslabšale so se tudi razmere na trgu dela.

Obeti za gospodarsko rast v evrskem območju so se občutno poslabšali

Evropska komisija in OECD sta novembra, predvsem zaradi negotovosti glede reševanja dolžniške krize, znižali napoved gospodarske rasti za prihodnje leto. "Ob zaostrenih razmerah na trgih državnih obveznic in na medbančnih trgih pa te napovedi še naprej spremljajo tveganja, da bo rast še nižja od pričakovanj," so poudarili na Umarju.

Javnofinančni prihodki in odhodki | Avtor: UMAR UMAR
Slovenija žal slabša od povprečja

Kot ugotavljajo pri slovenskem uradu, je bil BDP pri nas v minulem obdobju nižji od pričakovanega. Na podlagi razpoložljivih podatkov se je BDP v tretjem četrtletju zmanjšal le še v treh državah članicah EU. Upočasnila se je medletna rast izvoza (5,6 %), ki je sicer še naprej poganjal gospodarsko dejavnost. Domača potrošnja je bila drugo četrtletje zapored manjša kot v enakem četrtletju lani. Ključni razlog za to je predvsem nadaljnje zmanjševanje bruto investicij v osnovna sredstva, ki so bile medletno manjše za 13,0 %. "Zaostrene razmere na trgu dela, poslabšanje zaupanja potrošnikov in nadaljevanje splošne negotovosti pa so po naši oceni glavni razlogi, da se potrošnja gospodinjstev že celo letošnje leto zadržuje približno na lanski ravni," so zapisali na uradu. V zadnjih dveh četrtletjih je pod lansko ravnjo tudi potrošnja države, ki je bila v tretjem četrtletju medletno manjša za 0,5 %.

Občutno slabše na trgu dela

Število delovno aktivnih brez samozaposlenih kmetov se je v tretjem četrtletju zmanjšalo za 0,4 %, število registriranih brezposelnih oseb pa povečalo za 0,5 %. »Medletna rast bruto plače v devetih mesecih letos (2,3 %) še naprej izhaja iz rasti plač v zasebnem sektorju, v javnem sektorju pa je povprečna bruto plača nespremenjena že skoraj tri leta," so še pojasnili na Umarju.

Slabšanje kakovosti bančne aktive

Delež nedonosnih terjatev je pri slovenskih bankah oktobra dosegel 5,3 % vseh terjatev bank, kar je najvišja raven v zadnjih 15 letih. "Hitro slabšanje kakovosti bančne aktive se kaže v intenzivnem oblikovanju dodatnih rezervacij in oslabitev, ki so v desetih mesecih letos že presegle 700 milijonov evrov in bile tako za slabih 40 % večje kot v enakem obdobju lani," so opozorili pri Umarju.

Pozitivno: registrirana brezposelnost se ne povečuje

Ena izmed žal redkih pozitivnih ugotovitev tokratnega Ekonomskega ogledala je, da se je oktobra in novembra prekinilo rahlo povečevanje števila registriranih brezposelnih oseb iz predhodnih mesecev. Medletna rast bruto plače v devetih mesecih letos (2,3 %) še naprej izhaja iz rasti plač v zasebnem sektorju, v javnem sektorju pa je povprečna bruto plača nespremenjena že skoraj tri leta, so še zapisali v Umarjevi publikaciji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.