Slovenija
30 ogledov

Domačini za turiste

Nastopi lahko pomanjkanje zdravnikov v primarnem varstvu in urgentni službi, opo Žurnal24 main
V Izoli jih plačujejo občani. V Piranu, kjer imajo na leto 1,3 milijona turistov, dobijo od hotelov le brezplačno posteljo za zdravnika.
1,3 milijona turistov na leto prenoči v piranski občini; turistična podjetja pa za ambulante zanje ne dajo nič.

“Pred nekaj dnevi sem se ponoči s prijateljem – imel je zelo visoko vročino, okoli 40 stopinj – odpravila v izolski zdravstveni dom k dežurnemu zdravniku. Sprejem ni bil nič kaj prijazen, zdravnik se je hudoval, češ da je utrujen. En zdravnik je bil namreč na bolniškem dopustu in on je tako najprej ves dan delal v ambulanti, nato pa smo ga 'zmotili' med dežurstvom,” pravi bralka, ki ne želi biti imenovana.

V preteklosti smo že večkrat denar poskušali dobiti od portoroškega turističnega združenja.
Matjaž Krajnc, direktor Zdravstvenega doma Piran

Vodstvo izolskega zdravstvenega doma opozarja, da ustanova nujno potrebuje še enega splošnega zdravnika, a ga menda ne dobijo zaradi splošnega pomanjkanja zdravnikov v državi. Glede na potrebe prebivalstva naj bi jih bilo trenutno kar 400 premalo. Zanimivo pa je, da ne glede na kadrovsko sušo v zdravstvenem domu v turistični sezoni odpirajo posebno ambulanto, v kateri sprejemajo samo turiste; domačinom so vrata v njej zaprta.

V Kopru turistične ambulante ni
Premalo. “Pred leti smo se sicer potegovali, da bi nam ZZZS potrdil program za turistično ambulanto, vendar je bila frekvenca turistov v občini prenizka. Smo si pa izpogajali 1,5 dežurne ekipe na leto, kar smo prerazporedili tako, da imamo ob nedeljah in poleti enega dežurnega zdravnika več kot po navadi,” pove Matevž Ravnikar, vršilec dolžnosti direktorja koprskega zdravstvenega doma.

In to kljub dejstvu, da jo v bistvu financirajo prav oni – vzpostavitev takšne ambulante Zdravstveni dom Izola stane nekaj več kot 21 tisoč evrov, od tega občina zagotovi večino – 19.500 evrov.

In kdo dela v njej glede na pomanjkanje zdravnikov v domu? “Dodatno zdravniško delo v turistični ambulanti pokrivamo z lastnim kadrom in koncesionarji. Medicinske sestre pa zaposlimo glede na potrebe – po navadi za določen čas,” povedo v Izoli.

V Piranu nič od hotelov

V piranski občini za financiranje turistične ambulante večino denarja dobijo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “V preteklosti smo že večkrat denar za to poskušali dobiti od Turističnega združenja Portorož, a so nam dejali, da je to stvar države. Edina “pomoč” turističnega gospodarstva, pa še ta je odvisna od dobre volje direktorjev hotelov, je, da lahko pri njih brezplačno spi zdravnik, ki dela v turistični ambulanti in ki ga po navadi dobimo iz notranjosti Slovenije,” pa pove Matjaž Krajnc, prvi mož piranskega zdravstvenega doma. V občini imajo sicer več kot 1,3 milijona turističnih nočitev na leto, turistična taksa pa znaša en evro – Turistično združenje Portorož od tega dobi 650 tisoč evrov na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.