Slovenija
413 ogledov

Domov, ker ni štipendij

Kanevče Nino Verdnik
Tuji študentje. Ostali brez slovenskih štipendij. UM pozivajo, naj jim pomaga. Skrajni ukrep tožba.

“Gre za ukinitev štipendij v povprečni vrednosti 180 evrov. Ker brez tega marsikateri tuj študent ne bo mogel več študirati v Sloveniji, upamo, da nam bo Univerza v Mariboru (UM) pomagala,” je za Žurnal24 pojasnila Kristina Kanevče, študentka drugega letnika pravne fakultete v Mariboru, ki prihaja iz Hrvaške.

Večina Hrvatov

Že v začetku leta so tuji študentje, redno vpisani na slovenske fakultete, opozarjali, da so zaradi novega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki velja od 1. januarja, izgubili državno štipendijo. Kot je zapisal eden od študentov UM, mu ne bo preostalo drugega, kot da se vrne domov.

Kanevčejeva je dejala, da je na UM vpisanih 99 tujih študentov (večinoma hrvaške narodnosti), ki do štipendije niso več upravičeni. “Ljubljanska univerza je zato že ustanovila krizni sklad, podobno pričakujemo tudi od UM. To so študentje iz socialno šibkih družin,” je dodala tuja študentka.

Študenti še brez stališča

“Univerza išče možnosti, kako pomagati,” je povedal Robert Presker, prorektor za študentske zadeve UM. “Ta teden se dobim še s predstavnikom Študentske organizacije UM, da se dogovorimo, kakšno je uradno stališče študentov do tega problema. Potem bomo videli, kako bomo pomagali,” je dodal Presker, ki ni izključil koncerta pomoči ali česa podobnega.

Z UM bodo uradno stališče sporočili danes.

Komentarjev 14
  • boy 22:11 12.april 2012.

    če posameznik nekaj naredi, seveda takoj odgovoarja, država pa nikoli ne odgovarja za svoja dejanja. Upam, da vam vrnejo štipendije. Moje pohvale, Kristina, le tako naprej, imaš mojo podporo !PS: lepa, mlada in pametna :)

  • Mm 22:01 12.april 2012.

    Bravo ! Imaš mojo podporo ! Uspešna bodoča odvetnica :)

  • aljaž88 23:33 11.april 2012.

    po dobro napisanem komentarju na temo štipendij,mi avtomatsko vse zbriše...žurnal fukajte se v glavo in v pizdo materno za moj porabljen čas.Hvala in lep dan še naprej želimp.s.zdej imate pa vsaj kaj za zbrisat