Slovenija
6 ogledov

"Domovina niso politične in gospodarske elite!"

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Vojaki v mirovni misiji na Kosovu ogorčeni nad vpletanjem političnih stališč.

"Resnično verjamemo, da ne politika, ne premišljeno vsiljevanje katoliških naukov ne spadata slovensko vojsko ter prosimo za vašo državljansko podporo, da vojaški politični agitatorji svojih visokih položajev v te namene ne bi več zlorabljali," je sklepna misel, v katerem so slovenski vojaki, ki služijo v mirovni operaciji Kfor na Kosovu, opozorili na neprimernost govora brigadirja Bojana Pograjca na nedavni slovesnosti ob božiču, dnevu samostojnosti in enotnosti ter novem letu.

Zmotilo jih je, da je v prvem delu govora preveč izpostavil vloge cerkve ob osamosvojitvi: "Razumemo, da je dobro, da je verska oskrba zagotovljena tistim pripadnikom, ki jo želijo. Ne razumemo pa, zakaj je potrebno verske nauke tako vztrajno in načrtno ter postopoma vsiljevati tudi ostalim, nevernim ter danes očitno tudi nemodernim pripadnikom slovenske vojske, ki nas ni malo?"

Domovina niso politične in gospodarske elite!

Najbolj pa jih je zmotilo citiranje izjav nekdanjega načelnika generalštaba slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana, po mnenju katerega  vojak, nekdanji vojak ali rezervist nima kaj iskati na protestih, ki so v zadnjem mesecu zajeli vse kraje po Sloveniji.

"Ob tem je nekatere vojake zmotila ravno povezava med služenjem domovini in neudeležbo na protestih. Kje pa vendar piše, da so domovina politične in gospodarske elite, proti katerim so protesti uperjeni. A morda res misli, da smo vojaki neumni??? Naše pojmovanje domovine nima nobene zveze s slepo zvestobo katerikoli politični in gospodarski eliti, temveč z ljubeznijo do našega naroda in zemlje," so zapisali.

Ostre obsodbe v sindikatu

Na pismo so se odzvali v Sindikatu vojakov Slovenije: "Ostro obsojamo vsako vmešavanje pripadnikov Slovenske vojske v politiko in obračunavanja političnih opcij preko vplivnih bivših pripadnikov Slovenske vojske."

Menijo, da tako dogajanje negativno vpliva na opravljanje vojaške službe.


Komentarjev 31
  • mph 13:47 31.december 2012.

    Se strinjam s tabo francek, sem že skoraj pozabil, da ima tudi to na grbi Janša.

  • francek 09:39 31.december 2012.

    Pod pretvezo nacionalnega interesa tovarišev, se je zgodil rop stoletja v Sloveniji.

  • francek 09:35 31.december 2012.

    Slovenijo so zapufali v veliki večini tovariši tajkuni, ki so dobili tovarišijske nepovratne kredite.