Slovenija
641 ogledov

V domovih za starejše omogočili delo študentom in upokojencem

Hojca voziček star starostnik upokojenec upokojenci starostniki Profimedia Nekateri, ki so preboleli covid-19, so manj pokretni. Fotografija je simbolična.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja nove ukrepe, ki bo olajšali delo v domovih za starejše občane.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je na tiskovni konferenci dejal, da se ob povečevanju števila okužb v državi, vzporedno povečuje tudi število okužb v domovih za starejše občane. Na ministrstvu tako kot v prvem valu sodelujejo z vodstvi domov starejših občanov, skupnostjo socialnih zavodov in ministrstvo za zdravje. 

Ključno je samozaščitno vedenje, je poudaril Uršič. Večina okužb prihaja v domove od zunaj. Ključno je, da se prve okužene umakne iz doma in se nato z vodstvom pogleda, kako organizirati delo in življenje v ustanovi, da bosta zagotovljena varnost in zdravje stanovalcev in zaposlenih. 

Ministrstvo za zdravje je zagotovilo posebno telefonsko številko, kjer domovi lahko dobijo odgovore na morebitna vprašanja, omogočilo pa je tudi izobraževanje za strokovne sodelavce, kjer bi ocenili, da imajo potrebo po tem. 

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija 104 nove okužbe, a tole nas mora res skrbeti

Zagotovljen denar za dodatne zaposlitve

Vlada je zagotovila 29 milijonov evrov za približno 550 dodatnih zaposlitev v domovih za starejše občane. V domovih se soočajo z velikimi težavami pri iskanju kadra s srednješolsko izobrazbo, kot so negovalci in medicinske sestre. Po novem bodo omogočili delo tudi prek študentskih napotnic, vključili bodo lahko upokojence.

Težave, s katerimi se soočajo v domovih, so posledica dogajanja zadnjih petnajstih, dvajsetih letih, ko država ni namenjala zadostne pozornosti prostorskim in kadrovskim potrebam, je poudaril Uršič in opozoril tudi na nizke plače. 

Jelko Kacin Slovenija "Jeseni bo napočil čas, ko bo treba z masko tudi na tržnico"

V PKP5 dodatni ukrepi

V gradivu predloga novega protikoronskega paketa (PKP5) so predvideni še drugi ukrepi, ki pa še niso usklajeni. Želijo zagotoviti pravno podlago za prerazporejanje kadra med več domovi. En dom bi tako lahko omogočil svojemu zaposlenemu, da v primeru kadrovske stiske, dela v drugem domu, pri čemer bi bili ti delavci ustrezno dodatno nagrajeni.  

Na vprašanje o predlogu oblikovanja regijskih mobilnih enot je Uršič odgovoril, da morajo biti prostori primerni. Na ministrstvu iščejo možnost mobilnih enot, podobno kot jih uporablja zdravstvo pri prenovi bolnišnic. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 20:04 17.september 2020.

    Ma kdo bo hodil delat v DOS kjer vladata kaos in ignoranca vlade .