Slovenija
7315 ogledov

Vlada pripravlja nove ukrepe

Denar Profimedia
Vlada pripravlja peti sveženj protikoronske zakonodaje, ki prinaša precej ukrepov za samozaposlene.

Radio Slovenija je pridobil neuradno gradivo zakonskega predloga, ki vsebuje nabor ukrepov iz zdravstva, o izredni pomoči za samozaposlene in omejitvi subvencije za čakanje na delo doma v nekaterih panogah. 

V petem svežnju je po poročanju Radia Slovenija precej ukrepov, ki se nanašajo na pomoč samozaposlenim. Do temeljnega dohodka bi bili upravičeni tisti, ki bi jim dohodki v primerjavi z letom 2019 zaradi epidemije upadli za več kot 40 odstotkov. Za oktober, november in december bi bili upravičeni do 700 evrov temeljnega dohodka. Prav tako jim ne bi bilo treba plačati prispevkov za socialna zavarovanja. Vlada naj bi razmišljala tudi o delnem vračilu izgubljenega dohodka za samozaposlene v karanteni v višini 350 evrov. 

Do sprememb naj bi prišlo tudi na področju subvencij za čakanje na delo na domu. Ukrep se po trenutni zakonodaji izteče konec septembra. Po novem bodo do tega upravičene le nekatere panoge, in sicer turizem, hotelirstvo, transport in panoge s področja kulture. Ukrep bi veljal do konca leta. Upravičencem bi se morali prihodki v primerjavi z lani zmanjšati za več kot 30 odstotkov. 

Kdaj bo vlada odloča o novem svežnju, še ni znano. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.