Slovenija
31812 ogledov

Za delavce obvezno učenje srbohrvaščine? To pravijo v podjetju.

TKK Srpenica TKK Srpenica
Na družbenih omrežjih se kot požar širi dopis v enem od znanih slovenskih podjetij, kjer naj bi zaradi lažje komunikacije uvedli obvezen tečaj srbohrvaškega jezika. Dopis je lažen, pojasnjujejo v podjetju.

Na družbenih omrežjih je moč zaslediti številne jezne reakcije na dopis, ki naj bi se znašel na oglasni deski podjetja TKK Srpenica s severne Primorske. V njem piše, da podjetje zaradi lažje komunikacije v podjetju organizira tečaj srbohrvaščine ter da je udeležba obvezna (glej spodnjo fotografijo). "Namen tečaja je osvojitev osnov iz srbohrvaščine, in potemtakem lažja komunikacija med zaposlenimi, torej bolj tekoč potek dela v proizvodnji kot sami," dobesedno piše v omenjenem dopisu. 

Dopis se je res znašel na oglasni deski, so nam pojasnili v podjetju, toda zanj ni poskrbelo vodstvo podjetja, pač pa gre za šalo, ki jo je na oglasno desko najverjetneje prilepil eden od proizvodnjih delavcev. "V podjetju nikakor ne organiziramo obveznega tečaja srbohrvaškega jezika," so nam dejali v podjetju. "Danes zjutraj smo bili obveščeni, da na spletnih omrežjih kroži dopis, v katerem podjetje TKK organizira obvezen tečaj srbohrvaškega jezika. Dopis, ki se je v sredo 29. 3. 2023 popoldan pojavil na eni od oglasnih desk na sedežu podjetja TKK, ni avtentičen in ne prihaja s strani vodstva podjetja. Po prvih podatkih gre za šalo enega od zaposlenih," so sicer danes zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "Situacijo v podjetju raziskujemo in bomo v nadaljevanju ustrezno ukrepali."

Lažni dopis v podjetju TKK Serpenica | Avtor:

Podjetje sicer res organizira tečaje, toda tečaje slovenščine, in sicer za tuje delavce. "Od leta 2021 dalje delavce iz bivših republik Jugoslavije napotujemo na Posoški razvojni center (PRC) v Tolminu, kjer so na voljo brezplačni tečaji slovenščine za tujce. Naš interes, da omogočimo čim uspešnejšo integracijo tujih delavcev v naše delovno okolje," so za nas še dodali pri podjetku TKK Srpenica. 

Naj dodamo, da je ta lažen dopis oz. potegavščino na družbenem omrežju delil tudi Bojan Požar, ob tem pa dopisal "primer integracije". 

Komentarjev 50
  • bojovi 00:06 31.marec 2023.

    V Sloveniji na delovnem mestu, bi morali samo slovensko govoriti in noben drug jezik.

  • sandi76 20:47 30.marec 2023.

    Srbohrvaščina ???? Pa kdo je tu nor ??? Kje mi živimo , na jugu Balkana ???

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 18:29 30.marec 2023.

    Stet Janezov portal e-maribor, ki širi lažne novice.