Slovenija
201 ogledov

Doplačevanja kotracepcije (še) ne bo

Nekatere ženske verjamejo, da peroralni kontraceptivi ščitijo pred okužbo z viru Žurnal24 main
Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na današnji seji ni sprejel predloga sklepa o določitvi nove terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov. Odločil je namreč, da je treba razpravo o njem, v kateri bi odgovorili na nekatere zadržke, nadaljevati, so sporočili z ZZZS. Z uvedbo TSZ bi bilo potrebno nekatere hormonske tabletke doplačevati.

"Ker so bili v javni razpravi izraženi predvsem zadržki, povezani s strahom za zdravje in pravice žensk, ki jih je potrebno iz socioloških razlogov upoštevati, pa tudi nekateri politični in ideološki zadržki, je upravni odbor ZZZS ocenil, da je potrebno v podaljšani, argumentirani in strpni razpravi na zadržke utemeljeno odgovoriti," so sporočili iz ZZZS.

Gre za ukrep s katerim bi proizvajalce prisilili, da znižajo cene hormonskih kontracepcijskih tablet. Če proizvajalci ne bodo znižali cen tablet, bo potrebno za nekatere kontrancepcijske tablete doplačevati.

"Glede na razmere v zadnjih dneh to ne bo izvedljivo, vsaj ne v tem roku. Ni namen zavoda, da se na vrat na nos ukrep uvede. Take ukrepe je treba uvest na tak način, da se stroka strinja, uporabniki pa prepričani, da ne bo prišlo do posledic," je pred zasedanjem upravnega odbora za RTV Slovenija dejal v.d.  generalnega direktorja Marjan Sušelj.

Kot pojasnjujejo na ZZZS so razlogi za uvedbo nove TSZ ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi. Ocenjujo, da so izdratki za ta zdravila za 37,5 odstotka previsoki. "Na podlagi dosedanjih izkušenj z uvajanjem te terapevtske skupine zdravil upravičeno pričakujemo od proizvajalcev zdravil, katerih cene so danes ekonomsko neupravičene, da bodo cene svojih zdravil do konca novembra znižali, tako da tudi zanje ne bodo potrebna doplačila, saj v nasprotnem tvegajo, da se bo njihov tržni delež v Sloveniji zmanjšal," sporočajo z zavoda.

Preberite: Nekatere kontracepcijske tabletke bo treba doplačevati

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo je pred začetkom seje upravnega odbora pred ZZZS pripravilo protestni shod.

Protestnega shoda so se udeležili tudi predstavniki Ženskega lobija Slovenije, ki je pred dnevi pripravil spletno peticijo proti plačljivi kontracepciji. "Želimo jim sporočiti, da so vse pravice žensk, tako tudi reproduktivne pravice, kamor spadata enak dostop do kontracepcije in pravica do splava, težko priborjene. Čutimo se dolžne, da ta boj nadaljujemo. Želimo jim sporočiti, da se bomo organizirale in zelo jasno povedale, da so naša telesa naša telesa in da ne bomo dovolile nikomur, da z njimi razpolaga," je povedala Špela Veselič iz društva.

"Če nimamo dostopa do kontracepcije, so naše pravice preprosto kršene," dodaja Veseličeva. Po mnenju društva predlog ZZZS ne upošteva kompleksnosti kontracepcije, predlog naj bi izhajal samo iz ekonomske logike. Na to so opozorili tudi v Društvu za nenasilno komunikacijo. "Ženske pravice niso nekaj, s čimer se trguje in na čemer se varčuje," je dejala Katja Zabukovec Kerin in društva.

Shoda so se udeležili tudi predstavniki Ženskega lobija Slovenije, ki je pred dnevi pripravil spletno peticijo proti plačljivi kontracepciji. Metka Roksandič iz društva je pojasnila, da so v samo 56 urah zbrali okoli 6700 podpisov. S tem uspehom in veliko podporo, ki so jim jo podpisniki izkazali v teh dneh, je zadovoljna. Kot je pojasnila, je njihovi peticiji podporo izreklo prek 50 nevladnih organizacij z različnih področij, podpisalo jo je skoraj sto znanih Slovenk in Slovencev, proti uvedbi predloga je tudi večina koalicijskih strank.

dezurni@zurnal24.siKomentarjev 4
  • fiston 17:53 15.september 2016.

    He, he Pepe a veš kaj bi bilo, če bi bile tabletke plačljive ? Več bi šlo za kondome. :)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:33 15.september 2016.

    Ve ste pa tok vzhičene da ne štekate tega in vas sam skrbi da bo blagovna znamka za katere skoraj kot verniki verjamte da je edina prava za kontracepcijo na voljo. Pa četudi bi bil primerljiv izdelek za nižjo ceno ...prikaži večo na voljo v zameno. Nima veze če folk crkuje na čakalnih vrstah..važn da ve seksate z vašo verno blagnovno znamko kontracepcije. Z imenom ki ni nič drugega kot ime.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:33 15.september 2016.

    Da ja ne bi farmacija izgubila kakršenkoli del dobička. Zmaga farmacije.Lepo je bilo rečeno; kontracepcija NE bi bila plačljiva. Samo tista ki je nerazumljivo nad normalne meje normale po ceni; samo tista bi bila plačljiva. Primerljiva kontracepcija pa ...prikaži več bi bila na vojo po normalni ceni. Kaj je ženskam da nasedejo tej propagandi lekarniški? Tok bi rade vse neki z zdravilnimi rastlinami pa čim bl domačimi izdelki lajšale zdravstvene težave. Ko pa je treba proti farmaciji nastopit in jim zmanjšat dobiček ste pa na nogah. Kdo je to laž razširil da se ukinja kontracepcija? Kdo??? Tega človeka je treb zapret ker gre za uničevanje zdrastvtva z ščitenjem farmacije. Ta dodaten denar ki bi ga dobil s tem k bi prestregl dobičke farmaciji bi lahko vložil v krajšanje čakalnih vrst in posledično reševanje življenj!!!Ve ste pa tok vzhičene da ne štekate tega in vas sam skrbi da bo blagovna znamka za katere skoraj kot verniki verjamte da je edina prava za kon