Slovenija
15732 ogledov

Tako ni bilo že od prvega oktobra, dosegli še en mejnik

mestni utrip Saša Despot
Podatki o epidemični sliki so iz dneva v dan boljši. Tokrat smo dosegli še en mejnik.

V četrtek je bilo z 2.409 testi PCR potrjenih 88 novih okužb z virusom. Delež pozitivnih testov PCR znaša 3,7 odstotka. 

V primerjavi s podatki izpred enega tedna to pomeni 28,5-odstotni padec potrjenih primerov. Prejšnji četrtek je bilo z 2.737 testi PCR potrjenih 123 novih primerov okužb. Delež pozitivnih okužb je znašal 4,5 odstotka. Na omenjeni dan je bilo v državi še vedno več kot 3.000 aktivnih primerov okužb. To število je zdaj po podatkih Sledilnika padlo pod dva tisoč, in sicer na 1.895. Nazadnje je bilo število aktivnih primerov nižje od dva tisoč 1. oktobra lani.

Sedemdnevno povprečje novih primerov se je še znižalo in trenutno po podatkih Sledilnika znaša 91,7. Prav tako se je pod 100 spustila 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev. Trenutno znaša 90,2. 

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 792.718 ljudi oziroma 37,7 odstotka prebivalstva, z vsemi odmerki pa 581.004 ljudje oz. 27,7 odstotka prebivalstva.

Skupno število hospitaliziranih oseb znaša 109, od tega jih je 39 na oddelkih intenzivne nege, kar je več kot dan pred tem. Dve osebi sta za posledicami covida-19 umrli. Skupno število umrlih se je tako povzpelo na 4.411.

Ukrepi se še dodatno sproščajo

Vlada je na četrtkovi seji spremenila nekatere ukrepe. Na območju celotne Slovenije so se sprostile vse dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, razen nekaterih izjem z dodatnimi pogoji. 

Po novem se odpirajo diskoteke in nočni klubi, ki pa bodo lahko obratovali le od 5. do 24. ure. Kdor bo želel obiskati omenjene lokale, bo moral izpolnjevati pogoj PCT (prebolevnik – cepljen – testiran). Več o tem, kakšne pogoje je še določila vlada, TUKAJ.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Nepričakovan obrat glede bonov

Vlada je sprejela tudi odločitev glede tako imenovanih turističnih bonov. Odrasle osebe bodo prejele bon v vrednosti 100 evrov, mladoletne pa v višini 50 evrov. Odločitev o višini bonov je bila rahlo presenečenje, saj je še v četrtek dopoldne krožila informacija, da naj bi polnoletni državljani prejeli bone v višini 120 evrov. 

Do kdaj bodo veljavni boni, lahko preberete TUKAJ. 

Novi pogoji za javne shode in prireditve

Od ponedeljka za javne shode in prireditve z nad 100 udeleženci velja pogoj PCT. Še vedno ostaja omejitev enega udeleženca (oziroma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva) na 10 kvadratnih metrov površine. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Za udeležence prireditev in shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Spremembe so tudi na področju zasebnega zbiranja in verskih obredov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • Gandi123 14:54 18.junij 2021.

    Tako kot vsako leto, sonce in vročina sta pregnala gripo in prehlade!

  • Avatar MS
    MS 10:39 18.junij 2021.

    Višje temperature, posebaj pa še cepljenje sta dala ugodne rezultate! A antivakserji še kar nakladajo! Razvoj cepiv je podvig znanosti ki je v preteklosti že rešil nekaj milijonom ljudi! Skrb vzbuja to, da informacije o cepivu proti covidu-19, ki temeljijo ...prikaži več na znanosti in dejstvih, še ni dosegel sivih celic kar nekaj Slovencev, ki pod vplivom antivakserjev naivno verjamejo v nekakšne abotne teorije globalne zarote ki naj bi s cepljenjem pomorila del populacije!

  • Avatar jezeran
    jezeran 10:33 18.junij 2021.

    Jp gripa pojenja