Slovenija
20 ogledov

Doslej so čakali zaman

Zaposleni v TVM od konca prejšnjega tedna stavkajo doma, v tovarni je le stavkov Žurnal24 main
Stečaj TVM. Okoli 70 delavcev čaka na odgovor, ali bo morebitni najemnik le zagnal proizvodnjo.

Štajerska. "Ni še znano, kaj se bo zgodilo s podjetjem Tovarna vozil Maribor (TVM), ki je v stečaju. Veliko bivših delavcev se je že veselilo, da jih bo novi najemnik znova vzel v službo, zdaj pa slabo kaže," je za Žurnal povedal Martin Dular, sekretar sindikata Skei Štajerska.

Večina jih je še na borzi

Stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas je namreč že pred časom napovedala oddajo tovarne v najem nizozemski družbi DuraCar oziroma njenemu slovenskemu podjetju DuraBus. Proizvodnjo naj bi zagnali že novembra, vendar se to ni zgodilo, saj naj bi se najemnik "moral še pogovoriti z nizozemskimi lastniki in predstavniki kitajskega kapitala, ki naj bi stali za najemom". Po načrtih naj bi nazaj zaposlili tudi okoli 70 delavcev iz nekdanje TVM, vendar tudi o tem za zdaj ni ne duha ne sluha. "Delavci še vedno čakajo, ali jih bo novi najemnik poklical. Do takrat jih večina ostaja na borzi. Nekateri mlajši so od stečaja že dobili zaposlitev v podjetjih ADK in Palfinger, nekaj pa jih je odšlo v Avstrijo," je dodal Dular, ki je spomnil, kako veseli so bili delavci, ko je bila avgusta podpisana pogodba za najem.

Do naslednjega tedna

"Počakala bom do naslednjega tedna, če bo denar na računu. Če ga ne bo, se pogodba odpove in stečajni postopek teče dalje," je pojasnila Markovič Časova, ki, če se posel ne bo izpeljal, že napoveduje javno dražbo, na kateri bi dobili novega investitorja, ki bi zagnal proizvodnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.