Slovenija
414 ogledov

Dostop do plaže mora biti brezplačen

Plaža Strunjan Nataša Čepar
Ministrstvo za okolje bo ukrepalo zoper tiste, ki pobirajo vstopnino na plažo. Zakon o vodah namreč dovoljuje prost dostop, možno je le zaračunavanje dostopa na bazen, a mnogi upravljavci slovenskih plaž za vstopnino vseeno terjajo denar.

Potem ko smo objavili zgodbo ogorčenega bralca, ki je moral za vstop na glavno strunjansko plažo plačati, čeprav je opozoril, da zakon o vodah omogoča prost dostop, so nam zdaj z ministrstva za okolje sporočili, da bodo ukrepali zoper tiste, ki pobirajo vstopnino:

"Prijave, ki se nanašajo na plačljivost kopališč, so v postopkih reševanja inšpekcije za okolje in naravo, inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje. Postopki so v začetni fazi, zoper kršitelje bomo ukrepali. V danem primeru gre za kršitve zakona o vodah, za katere so predpisane globe, ki jih lahko izreče inšpektor v primeru kršitve in se razlikujejo glede na osebo, ki je prekršek storila (od štiri tisoč do 125 tisoč evrov za pravno osebo oziroma od 400 do 1.200 evrov za fizično osebo)," so sporočili z ministrstva.

Ogorčeni bralec

Bralec se je odpravil na kopanje na strunjansko glavno plažo, kjer pa so ga ustavili na vhodu in mu dejali, da mora plačati 2,5 evra, kolikor znaša vstopnina za vse, starejše od sedem let. Bralec se je temu uprl in dejal, da mu zakon o vodah dovoljuje prost dostop do plaže in morja, a oseba na vhodu ga ni spustila naprej.

"Posvaril me je, če grem na plažo, naj grem na plažo izven njihove posesti, to da mi dovoli. Nato pa zagrozil, da če me slučajno najde na tej plaži, bo prišel, mi zaračunal vstopnino, in če ne plačam, bo poklical varnostnike, ki me bodo z njegovimi besedami 'vrgli' ven. Seveda sem bil zgrožen nad tem, da me bodo 'metali' stran od nečesa, ki velja kot javno dobro, torej za vse nas, zato sem poklical 113. Presenečen sem bil še bolj, ko mi je oseba na 113 (sicer prijazno) svetovala, naj se grem kopat na plažo izven njihove posesti," je razburjen bralec.

Zaračunavajo urejenost

Zakaj zaračunavajo dostop na plažo kljub zakonu, smo povprašali Terme Krka, ki so upravljavec glavnega kopališča v Strunjanu, in še skupino Bernardin Group, ki upravlja plaže v Izoli, Portorožu in tudi v Strunjanu, vendar na vseh ne zaračunavajo vstopnine.

Iz Term Krka so nam sporočili, da je dostop do neurejene plaže brezplačen, dostop do urejene pa je plačljiv, saj vanjo ves čas vlagajo. "V zadnjih treh letih smo dele plaže na novo ozelenili, posadili smo nove grmovnice, na novo smo uredili razsvetljavo in lesene podeste za počitek in sončenje. Prav tako smo na novo tlakovali tudi dostopne poti in začetni del glavnega pomola," pravijo v Termah Krka.

V skupini Bernardin pravijo, da upravljajo pet kopališč: "Na plažah so zgrajeni objekti in družba za uporabo teh objektov pobira vstopnino za kopanje, v skladu z vodnim dovoljenjem pa omogoča prost prehod na območju naravnega kopališča."

Upravljavcem je torej skupno to, da pravijo, da zaračunavajo vstop na plažo zaradi urejenosti, zato smo se obrnili še na ministrstvo za okolje. Zanimalo nas je, ali je torej takšno zaračunavanje dovoljeno, in če ni, kako bodo ukrepali proti kršiteljem.

Obvezen prost dostop, razen v primeru bazena

Zakon o vodah v Sloveniji je jasen, kar so nam sporočili tudi z ministrstva: "Morje, vodno zemljišče morja in priobalno zemljišče morja so naravno javno dobro, kar pomeni, da jih lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji. Omejen je edinole z enako pravico drugega. Zakon določa splošno in posebno rabo morja, pri čemer med splošno rabo uvršča tudi kopanje. Da pa se lahko splošna raba morja za kopanje izvaja, je seveda treba zagotoviti prost dostop do morja in omogočiti zadrževanje na priobalnem zemljišču z namenom izvajanja kopanja."

"Zakon o vodah tako posebej določa poseben pravni režim tudi na priobalnem zemljišču morja. Priobalno zemljišče sega najmanj 25 metrov od meje obale v notranjost. Status priobalnega zemljišča ima takšno zemljišče, ne glede na to, ali je v javni ali zasebni lasti. V obeh primerih je treba omogočiti prost dostop do vode za izvajanje kopanja, obenem pa je treba tudi dopustiti vsakomur, da se zaradi izvajanja kopanja zadržuje na priobalnem zemljišču morja."

Izjemoma zakon dopušča zaračunavanje vstopnine, če je na kopališču bazen, betonirana obala ali denimo pomol pa nista dovolj, da nekdo zaračunava vstop na kopališče.

Komentarjev 38
  • Mojca Mikolič 11:19 26.julij 2012.

    moja najhujša izkušnja je bila ravno v bernardinu, ko je močno pihalo, razen pri njih bi se dalo plavati. In ko sem želela z otrokom ob 5 popoldan!! do morja, me je ena blonda ustavila in me spraševala če sem ...prikaži več hotelski gost. Ker nisem bila, bi morala plačati. Ko sem ji omenila, da je to proti zakonu, mi je dala neko mapo v kateri je kao zakon, ki jim to dovoljuje. Jasno, da nisem šla brat ampak sem se rajši obrnila in šla. Mislim, da me slovenska obala ne bo več vidla.

  • Denis Bura 17:55 25.julij 2012.

    morje je primorsko..kot pohorsko smučišče štajersko in tko naprej..sam v njem se lohk kopa vsak človek na tem planetu..vstopnine pa prepovedat..edino če že morejo računaj naj parkink..cena pa naj bo normalna

  • erikkk 11:39 21.julij 2012.

    aja ... pa da ne bo zdaj kakšem bum z gradnjo bazenov , jaz bi dal še to omejitev glede gradnje za vsak primer ... ki bi obalo totalno deformirala.