Slovenija
173 ogledov

Dovolilnice za najemnike

Parkiranje Žurnal24 main
Spremembi: od januarja tri parkirne cone, redarjem nove pravice.

Najemniki oziroma tisti, ki imajo v Mestni občini Ljubljana (MOL) prijavljeno začasno prebivališče, bodo lahko z novim letom kupili dovolilnico za parkiranje, vendar ne, če živijo v ožjem mestnem središču oziroma v coni 1. Razlog je premalo parkirnih prostorov. V tej coni je namreč okoli deset tisoč stanovanjskih enot in le 1.800 parkirnih prostorov. MOL je na primer že letos do konca avgusta izdala 741 dovolilnic za parkiranje na območju za pešce, na katerem je na voljo le 313 prostorov. V tej coni bodo zato še naprej do dovolilnic upravičeni le stanovalci s stalno prijavljenim prebivališčem.

Ker je drugje parkirnih prostorov dovolj, pa bodo "začasni" Ljubljančani lahko kupili dovolilnico. Te bodo lahko po novem dobili tudi redarji, mestni inšpektorji in koncesionarji MOL. Vse te spremembe so predvidene v odloku o urejanju prometa v MOL in jih bodo mestni svetniki potrdili na seji 9. decembra.

Ne bo manj zaslužka

Čeprav bo MOL znižala cene dovolilnic in parkiranja za abonente (namesto 60 evrov bodo v coni 2 plačevali 36 evrov, v coni 3 pa 25 evrov), na občini ne pričakujejo manjšega zaslužka. Pričakujejo, da se bo z nižjimi cenami povečalo število prosilcev za izdajo dovolilnic, in sicer prav na račun tistih z začasno prijavljenim prebivališčem, uvedli pa bodo tudi možen nakup tretje dovolilnice na eno stanovanjsko enoto.

Redarji na prepovedanem

S spremembami omenjenega odloka bodo mestnim redarjem omogočili parkiranje, kjer je to prepovedano, kadar bodo opravljali "nujne naloge". Ti pa bodo po novem lahko s 40 evri oglobili voznike, ki parkirnega listka ne bodo namestili na sprednji strani vetrobranskega stekla. Do zdaj se je namreč v praksi večkrat zgodilo, da so vozniki v poznejšem postopku predložili dokazilo o plačilu parkirnine in v takih primerih ni bilo jasno, ali je bil listek v času prekrška res v vozilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.