Slovenija
855 ogledov

"Dovolj! Napovedujemo stavko 11. januarja!"

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je danes napovedal stavko.

Stavka policijskih uslužbencev se bo - v skladu z danes sprejetim sklepom Policijskega sindikata Slovenije - začela 11. januarja prihodnje leto ob 7. uri zjutraj. 

V Policijskem sindikatu Slovenije ugotavljajo, da je ta napoved stavke že šesta v desetih letih in da se "Vlada Republike Slovenije ne drži dogovorjenih sporazumov in sprejetih zakonov, ki jih je dogovorila oziroma sama predlagala, in drugih pravnih aktov, ki so zanjo zavezujoči oziroma slednje krši zavestno, kljub stalnim in pravočasnim opozorilom sindikata."

Stavkovne zahteve 

Po mnenju sindikata naj bi vlada neposredno kršila drugo točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, ki govori o pripravi neodvisne primerjalne analize vrednotenja delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili (uniformirani poklici). Nato pa bi, če bi to izhajalo iz analize, delovna mesta in nazive policistov uvrstili v višje plačne razrede.

Omenjeni sindikat je že v začetku meseca poudaril, da so izpolnjeni pogoji za stavko, nad čimer je notranji minister Aleš Hojs izrazil začudenje. "Do zdaj smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da se njihove želje uresničijo v čim večji meri. Seveda pa ta vlada in aktualni minister ne more biti kriv ali pa ni odgovoren za to, če so ... podpisovali z bivšo vlado pa z bivšim ministrom mačka v žaklju," je minister dodal 4. decembra.

Po ministrovih besedah je neodvisna analiza pokazala, da ne drži, da bi bila določena delovna mesta podvrednotena. Zato Hojs ni imel nobene druge možnosti kot to, da skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom na vladi ugotovita, da ni podlage za zahteve sindikata.

Sindikat meni nasprotno in napoveduje stavko. K pridružitvi vabijo tudi Sindikat policistov Slovenije in poudarjajo, da bodo stavko organizirali na način, ki ne bo ogrožal varnosti in zdravlja ljudi in premoženja. 

Aleš Hojs Slovenija Slovenija Policisti napovedali stavko, to jim odgovarja Hojs

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ender3 13:28 22.december 2020.

    Dejte no policisti, ne izsiljujte, ker bo moral minister Hojs ponovno oddati neodstopno izjavo zaradi svoje nesposobnosti.

  • Tupamaros 13:18 22.december 2020.

    Milica ni nikoli štrajkala. Seveda, ni se upala.

  • Marcelko 13:14 22.december 2020.

    Banda gestapovska a štrajkali boste v največji pandemiji. A to vam bo pa dovoljeno? Kdo vas bo pa globil, ko boste v prekršku? Marš svinje pokvarjene. Nobenega zaupanja nimate več pri nas državljanih, nobenega.