Slovenija
379 ogledov

Dovolj že, če mu sname nagobčnik

Policijski pes
1/4
Žurnal24 main
Vodnik policijskega psa. Če pes dobi pravo informacijo v pravem času, storilcu na begu ni pomoči.

"Psi lahko individualni vonj zaznajo še 10 do 15 minut po odhodu človeka, takoimenovani poškodbi tal, ki je nastala zaradi človeškega prehoda, pa lahko sledijo tudi po dveh dneh," razlaga Sebastjan Mrak, vodnik policijskega psa na koprski policijski upravi. Mrakov najtesnejši sodelavec je Rambo, nemški ovčar, ki svojega gospodarja spozna že po zvoku avtomobila, s katerim se pripelje v službo. "Rambo je prejšnjega vodnika oklal, a midva sva s tem, kdo je nadrejen, kmalu razčistila," pove.

Divji prizor

Ko se v družbi komandirja koprske policijske postaje vodnikov službenih psov Viktorja Zinreiha približamo pasjim boksom, se ta pošali: "Vodniki pravijo, da so to čisti mucki". V tistem se vname močan skupinski lajež, divje poskakovanje po kletkah in grozeče kazanje ostrih čekanov. "Naučeni so, da tako reagirajo na ljudi, predvsem na neznance," pojasni Mrak. Doda pa, da se ti psi radi tudi pocrkljajo, a le pri svojih vodnikih.

Od preventive do lova

Policijski psi, pasme belgijski ali nemški ovčar, pomagajo pri splošnem varovanju, denimo, prireditev in drugih javnih dogodkov, pa tudi pri nevarnejših intervencijah, iskanju ilegalnih prebežnikov, pobeglih storilcev kaznivih dejanj ali pogrešanih oseb. Druga vrsta psov, manjše lovske pasme, pa je specializirana za iskanje prepovedanih drog. "To je Speedy, državni prvak na tekmovanju v iskanju drog." Komandir Zinreih pokaže na črnega mešančka, ki lenobno pritaca iz svojega boksa. V koprski policijski upravi imajo 16 psov in 15 vodnikov (en od njih ima dva psa). Vodniki morajo imeti vsaj deset let delovnih izkušenj v policiji, da psa znajo pravilno usmeriti pri iskanju.

Ujeli tudi vojaka

"Zgodilo se je, da nas je pred časom, med intervencijo pred portoroško diskoteko, obkolilo večja skupina razgrajačev. Takrat sem samo psu snel nagobčnik in je bilo dovolj, da so se umaknili," pripoveduje Mrak. Ena izmed težjih nalog pa je bila uloviti dva vodnika ilegalnih prebežnikov čez mejo, ki sta imela izkušnje iz tujske legije, a jih je Mrakov pasji pomočnik po 12 kilometrih zabrisanih sledi vendarle ujel. "Seveda ni kot komisar Rex iz televizijske nanizanke, a če policijsko izšolan pes dobi pravo informacijo v pravem času, storilcu na begu ni pomoči," se strinjata oba sogovornika.

Plenilski nagon

Vsak pes nima predizpozicij, da bi bil policijski sodelavec. "Psi, ki jih začnemo šolati, so stari do enega leta in morajo imeti dobro razvit plenilski nagon, to se kaže tako, da se zelo radi igrajo," izpostavi Mrak. Po njegovih besedah jih na "sprejemnih izpitih" pade od 70 do 80 odstotkov. Pse nabavijo neposredno pri rejcih, a jih tudi odkupijo od prejšnjih lastnikov, če ustrezajo strogim policijskim kriterijem.  Policijski pes v "službi" ostane približno deset let, morda še katero čez, nato pa ga "upokojijo", Vodnik, če ima seveda možnost, ga večinoma vzame kar k sebi domov.

Komentarjev 2
  • Trovlak 11:20 18.julij 2013.

    No ja, vse lepo in prav, vendar ti psi na vodnike ne bi lajali, če jih ne bi imeli po domače rečeno "poln k.....". Vodnik policijskega psa v očeh le-tega predstavlja ne predstavlja prijatelja. Tako brihten, učljiv in izšolan pes ...prikaži več ni hkrati tako neumen, da ne bi doumnel, da živi v priporništvu. Res pa je, da mu z leti operejo možgane tako kot tudi policijskim uslužencem v ljudskih vrstah. Kje je tukaj PeTA in podobni, da tega ne vidijo?

  • Stolp 00:43 15.julij 2013.

    Ja pa ja de ne bi. Enkrat so Avstrijci baje čez mejo enga kriminalca lovil pa psa spustil na njega on je pa neke borilne veščine poznal, mu je pa vrat zlomu.Drugače pa pomaga morda tudi poprov sprej, ...prikaži več zanesljivo pa paralizator.