Slovenija
4390 ogledov

Poziv zdravnikom, ki ne opravljajo rednega dela

Bojana Beović Saša Despot
Koronavirus se hitro širi, zato zdravniki pozdravljajo vse ukrepe za njegovo zajezitev, saj naj bi bila Slovenija med tistimi državami z najmanj zdravniki na število prebivalcev.

Dr. Bojana Beović je na današnji tiskovni konferenci poudarila, da je situacija po četrtem tednu epidemije nekoliko ugodnejša kot v Italiji, a opozorila, da številke vseeno ne vlivajo optimizma.

"Število bolnikov, ki potrebujejo običajno bolnišnično zdravljenje, se je v zadnjih sedmih dneh podvojilo, število tistih, ki potrebujejo intenzivno bolnišnično zdravljenje, pa se je podvojilo v zadnjih petih dneh, tako da si lahko izračunamo, kaj nas čaka, če se bodo številke povečevale s tem tempom," je dejala dr. Beović.

"Zdravniki pozdravljamo vse ukrepe"

Dejala je, da trenutno stanje sicer odraža stanje pred približno 14 dnevi, ko so se sprejeli prvi ukrepi, ki so bili takrat kar dobro upoštevani. V naslednjih dneh pa so zaznali kar veliko kršitev, zato bi se te znale sčasoma odraziti na številu obolelih. "Zato zdravniki pozdravljamo vse naslednje ukrepe. Smo namreč na repu evropskih držav po številu zdravnikov na milijon prebivalcev, slabše smo opremljeni kot druge evropske države, zato moramo skrbeti, da je okužb čim manj," je poudarila.

Nekateri ukrepi za onemogočanje prenosa virusa so že znani: fizična distanca, higiena rok, kašljanje v rokav ipd., nekateri pa so novi, recimo ta, da je treba v zaprtih prostorih, kjer se zbira več ljudi, nositi maske. "Te maske predvsem preprečijo prenos virusa pri tistih ljudeh, ki so že okuženi. Če bomo ukrepe upoštevali in ne bomo imeli stikov z veliko ljudmi, je manj možnosti, da prenašamo virus," je dejala zdravnica.

Vsi ostali zdravniki, ki ne opravljajo rednega dela, naj se pridružijo

Obljubila je, da bodo zdravniki naredili vse, kar je v njihovi moči, in poskrbeli za tiste, ki pomoč potrebujejo. Nekateri družinski zdravniki so zaprli ambulante in se pridružili ekipam, ki se ukvarjajo s koronavirusom, Beovićeva je pozvala tudi vse ostale zdravnike, ki ne delajo svojega rednega dela, naj se jim pridružijo. "Opravljajo pa se vsi nujni posegi," je dodala. 

Ukrepi so po njenem mnenju smiselni, kar dokazujejo različni modeli. "Veseli me, da smo jih sprejeli in izvedli. Če bi epidemija pri nas potekala tako kot prvi mesec v Bergamu, bi bilo res hudo," je dodala.

Izrazila je tudi optimizem v povezavi z razvojem zdravil in cepiv: "Veliko raziskav se ukvarja s tem, upamo na najboljše," je dejala.

V kolikor bomo z zdravstveno opremo zdržali "naval" bolnikov, lahko po njenih besedah zdržimo epidemijo. "Prav gotovo je možno podvojiti in celo potrojiti kapacitete v tistih bolnišnicah, ki so že namenjene za bolnike s koronavirusom," je pojasnila.

Bolnišnica Slovenj Gradec (Foto: Nino Verdnik) Slovenija Še en vdor v belo cono: 25 zdravstvenih delavcev v samoizolaciji Vrsta ljudi Zdravje Takšno je trenutno stanje okuženih po občinah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kinglocteens 04:04 31.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks