Slovenija
118 ogledov

Drag oddih v triglavskem parku

Martin Šolar Renata Reneja Škrjanc
TNP. Poleti akcije poostrenega nadzora naravovarstvenih nadzornikov.

Bled. “Izbrali smo najbolj obiskana mesta v Triglavskem narodnem parku (TNP), kjer je največ kršitev, akcije pa so namenjene predvsem ozaveščanju obiskovalcev o opremi in obutvi ter prepovedih, ki veljajo v njem. Akcije za varen obisk gora bomo izvedli s policisti gorske enote, o pravilih ravnanja v TNP pa z občinskimi redarji,” je včeraj pojasnil Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe TNP.
Konec tedna bodo pri jezeru Kreda naravovarstveni nadzorniki TNP preverjali parkiranje in taborjenje. To bo prva izmed akcij poostrenega nadzora v parku, ki jih bodo izvedli v poletnih mesecih.

Več opozoril kot glob
Kot je dejal Valentin Štular, koordinator prekrškovnega organa, so lani izdali 43 glob, v 1.449 primerih pa so obiskovalce le opozorili. Najpogostejše kršitve so nedovoljeno parkiranje, šotorjenje in kurjenje; za nadzor pa skrbi 17 nadzornikov. Tako kot je nadzornik dolžan kršitelju pokazati službeno izkaznico, je tudi ta dolžan pokazati osebni dokument.

Najvišja tri tisoč
Globe. Za vožnjo v naravnem okolju TNP z motornimi vozili in kolesi je predvidena globa 500 evrov, za kolesarjenje po severni strani obale Bohinjskega jezera sto evrov, prav toliko za nedovoljeno šotorjenje in kurjenje, za parkiranje v parku pa od sto do 500 evrov. Najvišja je tri tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.