Slovenija
2069 ogledov

"Dragi ljudje: Skupaj smo zmagali!"

Poplave 2023 Mura
1/7
Stanko Ivanušič / Facebook
Pretok Mure danes upada in razmere ob reki se postopoma umirjajo. Potem ko so v nedeljo sanirali vodni nasip na območju Dolnje Bistrice, so se ljudje z ogroženih območij lahko vrnili na svoje domove. Pristojne službe tam danes še dodatno utrjujejo nasip, poplave pa zdaj grozijo naseljem Hotiza in Kot, zato tam pospešeno prečrpavajo vodo.

"Dragi ljudje – skupaj smo zmagali. Neverjeten trud, zagnanost, požrtvovalnost mnogih prostovoljk in prostovoljcev niso bili zaman," je na Facebooku zapisal Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje.

Odločilna je bila pravočasna odločitev, da smo zajezili prodirajočo vodo čez cesto med Razkrižjem in Moto, je dodal: "Če nam ne bi uspelo tega, bi zagotovo bili poplavljeni celotni nižinski deli Veščice ter Razkrižja in še Pristava. Nismo gledali na meje občine, naši razkriški gasilci so skupaj z gasilci in prostovoljci iz Pristave in Globoke, to kritično točko reševali. Enako hvala tudi vsem, ki so se trudili drugje, da nasipi niso popustili."

Med 3. in 4. uro zjutraj je počasi začela voda upadati tudi na razkriškem območju. Šlo je za las.

Poplave 2023 Mura | Avtor: Stanko Ivanušič / Facebook Stanko Ivanušič / Facebook

"Stvari se umirjajo, so pa še zmeraj resne. Voda pada, zato smo lahko optimistični, da bo v kratkem konec. Moramo pa skrbno paziti na manjše popravke, ker voda še uhaja skozi betonske bloke in moramo še naprej delati, da jo ustavimo," je povedal vodja intervencije v Dolnji Bistrici Miroslav Vuk.

Potem ko so v nedeljo na reki Muri pri Gornji Radgoni beležili rekordno velik pretok 1450 kubičnih metrov na sekundo, je ta davi po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padel pod 900 kubičnih metrov na sekundo.

V Dolnji Bistrici se to po besedah Vuka še ne pozna, trenutno je pri njih raven vode le za okoli deset centimetrov nižja od stanja v nedeljo.

Županja občine Črenšovci Vera Markoja je po sanaciji nasipa v nedeljo zvečer preklicala odrejeno evakuacijo nekaj sto ljudi, saj voda na tem območju ne ogroža več stanovanjskih hiš, ampak se razliva po poljih in drugih kmetijskih površinah.

Poplave 2023 Mura | Avtor: Stanko Ivanušič / Facebook Stanko Ivanušič / Facebook

Poplavni val, ki je nastal zaradi poškodovanega nasipa, je zdaj po besedah lendavskega župana Janeza Magyara dosegel Hotizo in skupaj z ostalimi pritoki grozi, da bo poplavil tamkajšnje hiše. Zato so odredili evakuacijo za spodnji del naselja Hotiza, za naselje Kot pa je odrejeno stanje pripravljenosti na morebitno evakuacijo.

"Zaledne vode so se tako razbohotile, da nam grozi zalivanje hiš," je povedal župan. Pripadniki civilne zaščite prečrpavajo vodo tudi s pomočjo dveh večjih črpalk in tako po besedah župana verjamejo, da bodo lahko ubranili hiše pred poplavo.

Komentarjev 1
  • Dragonja 15:54 07.avgust 2023.

    Vem,da ni primerno ampak,naš Borat pa še ni naredil selfie z kakšno lopato,glede na vsestranske sposobnosti.