Slovenija
4 ogledov

Draginjski dodatek se izmika

Ivan Svetlik Žurnal24 main
Minister za delo Ivan Svetlik in predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije so podpisali dogovor o sodelovanju. Draginjskega dodatka letos najverjetneje ne bo.

Minister za delo Ivan Svetlik in predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak sta podpisala dogovor, ki bo podlaga za skupno prizadevanje za večjo kakovost življenja starejših na področjih, ki jih pokriva ministrstvo.

Dogovorili so se glede sprejemanja sistemskih rešitev, med katere spada zakon o dolgotrajni oskrbi in modernizaciji pokojninskega sistema. Sodelovali bodo tudi na področju spreminjanja odnosa do starejših, osveščanja o starejših in njihovih potencialih. Svoj potencial bi po ministrovem mnenju starejši lahko aktivirali na področju dela prostovoljnih organizacij in programa socialne ekonomije.

Dodatek, če bo za koalicija
Upokojenci in minister so se sporazumeli, da bodo glede draginjskega dodatka sledili odločitvi koalicijskih partnerjev. Možnost, da bi bil dodatek izplačan letos, je majhna, ne izključujejo pa možnosti, da bo izplačan kdaj kasneje. V okviru modernizacije pokojninskega sistema bo treba pogledati, ali je tovrsten dodatek najboljša oblika pomoči upokojencem ali pa je treba poiskati kakšno drugo obliko.

Kožuh Novakova je podpis dogovora ocenila kot zelo pomemben, saj opredeljuje sodelovanje na vseh področjih, ki zadevajo starejše. Ministrstvo bo spremljalo socialno-ekonomski položaj starejših in predlagalo sprejetje ukrepov za izboljšanje najbolj ogroženega starejšega prebivalstva. Spodbujalo pa bo tudi prostovoljno delo, pravi Kožuh Novakova.

Kožuh Novakova opozarja, da se pokojnine ne smejo več zniževati, ne glede na to, kakšna bo modernizacija pokojninskega sistema, ki naj bi jo pripravili v prihodnje. V besedilu so še poudarili, da so pokojnine z delom pridobljena pravica na temelju prispevkov in vloženega dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.