Slovenija
14 ogledov

Drago Kos bi lahko vodil slovenski FBI

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Kadrovanje. Vladni boj z opozicijo.

“Prvič slišim,” je dejal šef protikorupcijske komisije Drago Kos, ko smo mu dejali, da je iz virov blizu policije slišati, da bi lahko prevzel vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

S Kosom bi se vladi izšlo
“Dokler ne končam mandata v protikorupcijski komisiji, ne razmišljam o ničemer drugem,” je dodal. A Kosu mandat poteče septembra, do takrat pa bi se lahko sprejela novela zakona o policiji, ki bo predvidevala imenovanje direktorja tako policije kot direktorja NPU brez javnega razpisa.

Kosov tekmec za NPU je tudi Furlan Harij Furlan.

Kot smo pred časom že pisali, bi lahko bil v vrhu NPU tudi nekdanji vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harij Furlan. Marca 2008 je odšel v BiH, kjer je kot mednarodni tožilec posebnega oddelka za organiziran kriminal preiskoval predsednika vlade Republike srbske Milorada Dodika. Od tam je odšel predčasno in se s 1. januarjem vrnil na okrožno sodišče v Novi Gorici.

Sklic izrednje seje DZ
Poslanska skupina Zares z vladajočima SD in DeSUS zahteva izredno sejo komisije državnega zbora, ki nadzira delo Kosove protikorupcijske komisije. Zahtevajo spremembe (dopolnjenega) poslovnika, ki zdaj omogoča, da se osebni podatki prijaviteljev sumov korupcije Kosovi komisiji posredujejo članom državnozborske komisije, ki jo vodi poslanec opozicijske SDS Branko Marinič.

Zares: izstopili bomo!
”Poslovnik omogoča članom komisije dostop do občutljivih podatkov, ki bi jih lahko zlorabili za politična obračunavanja, saj so med prijavami morebitna koruptivna ravnanja tako poslancev kot drugih državnih funkcionarjev,” pišejo v Zaresu.

“Če Marinič ne bo pristal na odpravo spornih členov poslovnika, bomo razmislili o izstopu iz komisije,” napoveduje Marjan Jakovič iz poslanske skupine Zares.

SDS: Kos noče nadzora
“Gospod Kos hoče delovati politično, zato so mu naklonjene vse koalicijske stranke; zavrača nadzor, ki pa je orodje opozicije,” pravi za Žurnal24 Branko Marinič, SDS. “V skladu s poslovnikom bom sklical sejo, in sicer konec marca ali v začetku aprila. Če zberejo pet glasov, bodo spremenili poslovnik, da bo tak, kot je bil pred dopolnitvami,” razlaga Marinič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.