Slovenija
1865 ogledov

Drama v Grosupljem: Vdrli specialci, osumljeni vanje nameril pištolo

Specialna enota Anže Petkovšek
"Na podlagi predhodnih dejanj osebe, videnih delov orožja v vozilu in zbiranja obvestil, so upravičeno pričakovali, da je oseba oborožena in nevarna, zato so v izvedbo hišne preiskave vključili tudi policiste Specialne enote policije," piše v policijskem poročilu.

V ponedeljek nekaj pred polnočjo je bil ljubljanski operativno komunikacijski center obveščen o sumljivi osebi v garažni hiši na območju Viča. Oseba naj bi nekaj dni prej na tem območju tudi uporabila strelno orožje in streljala v zrak.

Policisti so ob prihodu na kraj opazili osebno vozilo s katerim se je moški odpeljal s kraja, zato so vozilo začeli ustavljati. 26-letni voznik znakov policistov ni upošteval in pospešene vožnje nadaljeval v smeri Lavrice in nato naprej po glavni cesti proti Ribnici. Ker je voznik nevarno vožnjo nadaljeval, so policisti v naselju Velike Lašče uporabili prisilno sredstvo za prisilno ustavljanje vozil – stinger. Voznik ga je prevozil in je zato nekaj metrov naprej vozilo moral ustaviti, nato pa je prižganega pustil sredi vozišča, sam pa zbežal v bližnji gozd.

"Policisti so vozilo zavarovali in pri tem v njem opazili dele orožja in naboje, zato so ga zapečatili in zasegli. Voznik vozila kljub večurnemu iskanju ni bil izsleden," je zapisala Aleksandra Golec predstavnica za odnose z javnostmi, Policijska uprava Ljubljana. 

Na pomoč poklicali specialce

Naslednji dan so na podlagi zbranih informacij na pristojnem sodišču pridobili odredbo za hišno preiskavo zaradi suma posedovanja nelegalnega orožja. "Na podlagi predhodnih dejanj osebe, videnih delov orožja v vozilu in zbiranja obvestil, so upravičeno pričakovali, da je oseba oborožena in nevarna, zato so v izvedbo hišne preiskave vključili tudi policiste Specialne enote policije," opisujejo v policijskem poročilu. 

Tako so na območju Grosupljega vstopili v objekt, kjer so najprej omejili gibanje šestim osebam, ki so bile v tem času v hiši. Osumljeni se je umaknil v enega od prostorov, se zaklenil in pred vrata nastavil težje predmete. "Ko so pripadniki uspeli vstopiti v sobo pa je osumljeni vanje nameril strelno orožje. Policisti so mu orožje uspeli odvzeti in ga prijeli." 

Ob intervenciji policije ni bil nihče poškodovan, čeprav so na kraj dogodka poklicali nujno medicinsko pomoč. Kot so zapisali, je osumljenčevo zdravstveno stanje kazalo, da potrebuje ustrezno oskrbo. S kraja so ga odpeljali z reševalnim vozilom, nato pa je bil zaradi zdravljenja zadržan v zdravstveni ustanovi. "Reševalci so na kraju tudi nudili preventivni pregled 6 starejšim osebam, ki so se v tem času nahajale v objektu, vendar naknadne zdravniške pomoči niso potrebovale."

V hiši veliko orožja

Policisti so nato na naslovu, ter v dveh osebnih vozilih opravili hišne preiskave, v katerih so zasegli revolver, dve pištoli, devet pušk in večjo količino različnega streliva. Ena izmed pištol, ki jo je imel v posesti osumljeni, je nelegalna, zato preverjajo njen izvor. Ostalo orožje je v lasti dveh družinskih članov osumljenega, ki imata za orožje ustrezna dovoljenja. "Ker pa osebi nista zagotovili ustrezne hrambe orožja, da do njega nebi imela dostopa nepooblaščena oseba, jima je bilo orožje zaseženo in bo na upravno enoto podan predlog za odvzem orožja."

Policisti so še sporočili, da bodo osumljenega, ki sicer s strani policije še ni bil obravnavan, oglobili zaradi posesti nelegalnega orožja, prav tako pa bodo zoper njega na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve naslednjih kaznivih dejanj:
- nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. členu KZ-1 (predpisana je
denarna kazen ali zaporna kazen do 3 let),
- preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. členu
KZ-1 (predpisana je zaporna kazen od 1 do 5 let) in
- povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1 (predpisana je zaporna
kazen do 5 let).

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:54 07.julij 2023.

    Od takšnih akcij jaz pričakujem da vse ki nimajo slovenskega državljanstva in stalnega bivališča in redne službe, takoj izženemo iz države za 50 let !

  • Ender3 15:02 06.julij 2023.

    Kaj ni puklasti omenil državni udar..?

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 13:39 06.julij 2023.

    Najbrž spet kakšen dvakrat pečeni sorodnik od ta puklastega, hehehe