Slovenija
5609 ogledov

"Drama zaradi minimalne plače! Stavkali bomo!"

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Ekonomsko socialni svet danes o minimalni plači. Gospodarstveniki in sindikati vsak na svojem bregu, sindikati napovedujejo stavko.

Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije opozarjajo, da mnoga podjetja v luči koronske krize ne bi prenesla dodatnega pritiska v obliki dviga minimalne plače. Pozivajo, naj ta za 2021 ostane pri 940,58 evra. Ekonomsko-socialni svet o tem na današnjem sestanku.

Sindikati, kot je znano, zamrznitvi ostro nasprotujejo. Predsedstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je sklenilo začeti s pripravami na vse oblike sindikalnega boja. Tudi glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je z veliko večino glasov izglasoval sodelovanje sindikata v splošni stavki, če bi vlada in pozneje DZ posegla v zakonsko opredeljeno uskladitev minimalne plače s 1. januarjem 2021. 

Zahtevam, da sedmi protikoronski zakon ne sme vsebovati določbe o zamrznitvi minimalne plače, se je pridružila tudi Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. Za dosego tega cilja se je sklenila pridružiti pripravam za splošno stavko in druge sindikalne aktivnosti.

Sindikati: To je točka preloma 

V Odmevih javne televizije so sinoči soočili Lidijo Jerkič, predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, in Sonjo Šmuc z gospodarske zborenice. Slednja je na vprašanje, če je predlog, ki je vključen v sedmi paket PKP zanje sprejemljiv, povedala, da če govorimo o opciji premika uveljavitve minimalne plače potem da.

"Če govorimo še o nekem kriznem dodatku za zaposlene z najnižjimi plačami tudi da. Verjamemo, da je lahko v tej kombinaciji zgodba zmagovita za vse, ker nikomur nič ne jemlje, ampak celo daje in da je to lahko ena od poti, s katero lahko ohranimo kolikor toliko stabilno gospodarstvo v naslednjem letu, ki bo še vedno zelo naporno in ko so časi boljši in bodo boljši, takrat tudi sledimo z dvigi plač." 

Jerkičeva po drugi strani poudarja, da je minimalna plača točka preloma, zato sindikati tudi peljejo aktivnosti za stavko. "V točki, kjer govorimo o minimalni plači, kar bi pomenilo, da z januarjem tisti zaposleni, ki prejemajo manj kot 940 evrov bruto ne dobijo pričakovanega dviga, to je približno 100 evrov v bruto znesku, v tem delu komrpmis ni možen. Prepričani smo, da obstajajo druge rešitve." 

koronavirus proizvodnja Slovenija To bi delavcem dali namesto dviga minimalne plače

Zamrznitev minimalne bi pomenila zamrznitev vseh 

Jerkičeva poudarja, da je minimalna plača kamen spotike že celotno obdobje, odkar jo imamo, vsako leto je težava z njeno uskladitvijo. "Hkrati so se nam pojavile težave s kolektivnimi pogajanji in minimalna plača je tisto spodnje plačno dno, ki na eni strani zagoavlja spodobno plačilo, na drugi strani pa uravnava tudi druge plače. Glede na to, da je naše prepričanje, da bo zamrznitev minimalne plače pomenila zamrznitev vseh plač, je odziv sindikatov toliko večji." 

Šmučeva po drugi strani odgovarja, da dajo podjetja toliko za plače, kolikor imajo prihodkov. "V kolikor pride zakonska zahteva, da se spodnje plače dvignejo, potem se podjetja znajdejo pred izbiro; ali bodo ukinjala programe in s tem odpuščala zaposlene ali bodo avtomatizirala in s tem odpuščala zaposlene, ki delajo enostavna dela, ali bodo selila programe v tujino in s tem zopet oduščala zaposlene." 

Dodaja še, da v Sloveniji že zdaj dosegamo zahteve iz evropske direktorive, ki sploh še ni sprejeta. "Naša minimalna plača je za 200 evrov višja od povprečne evropske minimalne, zato ne moremo govoriti o tem, da jo je potrebno še dvigniti, da bi bila dostojna."

Stavka navkljub epidemiji

Sindikati vendarle izpostavljajo, da bi dvig mininalne plače za celo leto znašal - po oceni - 78 milijonov evrov, skupaj za vseh 12 mesecev za približno 40 tisoč zaposlenih. "Iz tega delamo dramo in cirkus, zaradi stvari, ki jih imamo iz preteklosti. Neuskaljenost plačnega sistema, nesklenjenih kolektivnih pogodb, nezmožnosti pogajanja na bipartitni ravni, ki se nam vsako leto ponovi." 

Izpostavlja, da sindikati vztrajajo pri napovedi stavke. Na vprašanje, kako jo bodo izvedli sredi epidemije pa dogovarja: "Epidemija ni razlog, da ne bi napovedovali stavke. Stavka ne pomeni, da bomo s praporji stali pred vlado, ampak pomeni, da se bodo delavci tam, kjer delajo, enostavno ustavili." 

Protest ZSSS Slovenija Ker jim ne prisluhnejo, se pripravljajo tudi na stavko

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Detel5ica 10:18 11.december 2020.

    Čakam,da se še Štrukelj oglasi s svojimi zahtevami.

  • Avatar right
    right 08:31 11.december 2020.

    končno. pa ne samo zaradi minimalne plače, svoboda je tisto kar se nam odvzema z dneva v dan

  • torentino 08:05 11.december 2020.

    Šolniki pa res trpijo med pandemijo. Jokice. Ko so pri nas v proizvodnji odpuščali zaradi krize, je vodstvo povabilo Jerkičevo na pogovor in potem vse tiho je bilo, s strani sindikata.