Slovenija
35 ogledov

Drava se razliva

Posledice poplav Nino Verdnik
Agencija RS za okolje opozarja, da se bodo pretoki rek v prihodnjih dneh povečali in nekatere reke utegnejo vnovič prestopiti bregove.

Ponoči se je pretok Drave na vhodu Slovenije povečal iz 766 m3/s na okoli 1200 m3/s, kar pomeni "visoko vodo", ki se že začne pri 800m3/s. "Drava je v spodnjem toku, na postaji Borl, dosegla današnji maksimum okrog 1200 m3/s. V zgornjem toku je že manjši pretok. Malo večji visokovodni val se bo začel zmanjševati tudi v spodnjem Podravju, pri Borlu," je za Žurnal24 povedal hidrolog Janez Polajnar in dodal, da se voda na mestih, kjer je struga Drave poškodovana, že od včeraj razliva. Pri hidroelektrarni Formin so pretok Drave izmerili v višini 820 kubičnih metrov na sekundo, kar je še enkrat več od običajnih količin, piše STA. Pretoki na ostalih rekah se po podatkih agencije za okolje zmanjšujejo. Danes se bo vodnatost rek zmanjševala, pretok Drave bo velik, še pravijo na agenciji za okolje.

Na meji z Avstrijo se bo pretok Drave, po napovedih avstrijskega upravljalca verige hidroelektrarn na reki Dravi, sicer danes čez dan predvidoma ohranjal na okoli 800 m3/s. Povečan pretok Drave pričakujemo v nedeljo in ponedeljek zaradi padavin na Koroškem in avstrijskem Koroškem.

Ogroženost večja dopoldne

Na avstrijskem Koroškem so včeraj praznili vodne bazene na reki Dravi, kar je povzročilo povečanje njenega pretoka. Gre za preventivni ukrep, ki bi ga morali Avstrijci izvesti že pred zadnjimi padavinami, s čimer bi omilili tudi posledice poplav v Sloveniji. Kot je za nas sinoči povedal Janez Merc, načelnik uprave Ptuj, so po polnoči pričakovali dodatni spust, ki je v jutranjih urah na naši strani povečal ogroženost.

Vreme se bo poslabšalo

Deževje, ki bo v noči na nedeljo zajelo severno Italijo in severozahod Slovenije se bo v nedeljo 11.11. do večera razširilo nad večji del zahodne in del osrednje Slovenije.

Do nedelje zvečer bo količina padavin na območju Julijskih Alp in Posočja predvidoma od 100 do 150 mm/24h, na območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp ter jugozahodne Slovenije pa od 30 do 70 mm.

V noči na ponedeljek in v ponedeljek se bo deževje v zahodnih krajih še nekoliko okrepilo in zajelo tudi večji del osrednje Slovenije. Ker se bo ozračje labiliziralo, pihali pa bodo dokaj močni južni do jugozahodni vetrovi bo možen pojav stacionarne konvekcije in lokalno močnih nalivov, ki se bodo na nekaterih območjih lahko obnavljali.

Lokalno bo količina dežja med nedeljo zvečer in ponedeljkom zvečer lahko dosegala med 50 in 100 mm, le na skrajnem vzhodu bo padavin predvidoma manj (od 20 do 40 mm).

Reke bodo spet narasle

Predvidoma v nedeljo popoldan in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških Brdih in Vipava s pritoki. Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri, reka Reka in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja. Na teh območjih so možna razlivanja.

V ponedeljek zjutraj in čez dan lahko ob močnejših nalivih poplavijo tudi reke in manjši vodotoki v osrednji, južni in severni Sloveniji.

V ponedeljek se bodo predvidoma povečevale že poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja. Predvidoma bodo pričele naraščati tudi reka Ljubljanica in Krka.

V nedeljo in ponedeljek zjutraj bo povečano tudi plimovanje morja.

Komentarjev 1
  • privat 09:35 11.november 2012.

    in po drugi poti prihaja denar našim skorupiranim politikom...dejanski oškodovanci pa nikoli ne vidijo denarja! Kaka je to država??