Slovenija
18 ogledov

Dražje le za izjemne hitrosti

Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus Saša Despot
Čeprav bodo morali v dveh tednih za frekvence plačati 148 milijonov evrov, mobilni operaterji ne napovedujejo podražitev. Simobil omenja možnost, da bodo po širitvi LTE-omrežja morda uvedli višjo ceno za superhiter prenos podatkov.

"Cena in naložbe so znotraj naše strategije, zviševanje cen ni potrebno," je na vprašanje, ali bodo zaradi plačila 64 milijonov evrov za frekvence in zaradi potrebnih naložb zvišali cene, odgovoril prvi mož Simobila Boštjan Škufca Zaveršek

Simobil je namreč kupil nekaj cenejši paket frekvenc, ki zahteva, da v treh letih pokrijejo 225 naselij, ki imajo zdaj slab signal. "15 let je Simobil spremljal madež, da ne omogoča dobrega pokritja. Odločili smo se, da ga enkrat za vselej izbrišemo," je Škufca Zaveršek pojasnil odločitev, da kupijo frekvence s to zavezo, za katero bodo morali zgraditi nekaj manj kot sto novih baznih postaj. 

Dražje le za superhitro

LTE omrežje - danes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Nekatere bazne postaje so že od lani pripravljene na LTE-omrežje na 800 megahercih, čakamo le ne odločbo in jih lahko takoj priključimo, tudi druge je mogoče enostavno nadgraditi," je pojasnil član uprave Simobila Ulrich Rokita, ki napoveduje, da bodo v treh letih z LTE-tehnologijo pokrili 95 odstotkov prebivalstva. Rokita je napovedal še, da bodo po uvedbi LTE-omrežja za superhiter, torej premium prenos podatkov najbrž uvedli višjo ceno, za osnovni LTE pa ne. 

 

LTE omrežje čez 3 leta. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rokita sicer največ pričakuje od prihajajoče tehnologije LTE Advanced, ki bo omogočila, da bo telefon (ali tablica ali računalnik) hkrati izkoristil vse kanale, ki bodo na voljo, in ne le enega, torej bo podatke hkrati prenašal na 800, 1.800 in 2.600 megahercih, kar bi lahko hitrost prenosa podatkov teoretično povečalo na 500 megabitov na sekundo. 

Imamo vse, kar potrebujemo

V Tušmobilu, ki po izklicni ceni ni kupil vseh frekvenc, rezerviranih zanje, pravijo, da so "pridobili želen spekter radijskih frekvenc, ki je temelj za uresničevanje zastavljene razvojne strategije ter nam omogoča, da bomo tudi v prihodnje lahko uporabnikom zagotavljali kakovostne in tehnološko napredne storitve". Glede morebitnih podražitev pa pravijo, da lahko njihovi uporabniki ''tudi v bodoče pričakujejo nove inovativne ponudbe, s katerimi smo že večkrat pretresli slovenski telekomunikacijski trg'' ter da bodo še naprej ponujali ''največ po izjemno konkurenčni ceni''. Na vprašanje, kdaj bodo začeli uporabljati nove frekvence in ali bodo za to potrebne dodatne naložbe, niso odgovorili. 

Največ bodo pridobili na podeželju

"Pridobljene frekvence bomo pričeli uporabljati takoj, ko bomo prejeli odločbo o dodelitvi frekvenc," napovedujejo na Telekomu Slovenije. Poudarjajo, da omrežje neprestano razvijajo in nadgrajujejo, širitev omrežja z uporabo novega frekvenčnega spektra je že predvideno v sklopu rednih vlaganj v omrežja. "S tem našim uporabnikom zagotavljamo sodobno in zmogljivo omrežje ter storitve prihodnosti. Brez pridobitve dodatnega frekvenčnega spektra, zlasti tistega na 800 MHz, to ne bi bilo izvedljivo," odgovarjajo.

S širitvijo in nadgradnjo omrežja, ki ga pridobitev novih frekvenc omogoča, bodo največ pridobili njihovi uporabniki na podeželju. Spremembe cen zaradi stroškov, povezanih s pridobitvijo frekvenc, tudi pri Telekomu Slovenije ne načrtujejo.

Komentarjev 1
  • Votko 12:20 30.april 2014.

    Simobil in Telekoma imata za moje pojme povsem zgrešene plane in investicije, to kar oni želijo narediti bo potrebovalo in tudi plačevalo približno 5-10% uporabnikov, vsem ostalim pa je bolj pomembno to da se uredijo s signalom področja ki še ...prikaži več do sedaj niso pokrita in da se nadgradi omrežje 3G. Kar velika večina potrebuje in jim je todovolj!