Slovenija
145 ogledov

Drevja ne more sekati kar vsak

slovenija 05.02.14, zled, led, sneg, zima, naravna katastrofa, zlom drevja, gozd Anže Petkovšek
Prostovoljec, ki je pomagal gasilcu, je moral iz gozda, ker ni imel dovoljenja.

Dober teden po začetku odstranjevanja posledic vremenske ujme so začeli gozdarski inšpektorji spremljati, ali so posamezniki, ki pomagajo pri odstranjevanju polomljenega drevja v gozdovih, za to delo sploh usposobljeni. "Kot prostovoljni gasilec sem znanca prosil za pomoč pri odstranjevanju polomljenih dreves in vej v različnih delih države, saj na terenu praktično neprestano delam že dva tedna. Med delom v gozdu, ko sva čistila pot do vasi, pa je k nama pristopil inšpektor; od znanca je zahteval dovoljenje za to delo, in ker ga ta seveda ni imel, mu je nadaljnje delo prepovedal," opisuje eden izmed prostovoljnih gasilcev iz Notranjske. Če prostovoljec ne bi upošteval prepovedi, bi ga inšpektor lahko oglobil z od 500 do 1.500 evri.

Brez dovoljenja ne bo nič

Gozdarska inšpekcija sicer že od lani strogo nadzira samostojne podjetnike, kmete in preostale, ki imajo dovoljenje za opravljanje del v gozdovih. "Nadzor nad strokovno usposobljenostjo teh ljudi, registriranih za izvajanje del v gozdovih, torej poteka neodvisno od odpravljanja posledic naravnih ujm v gozdovih," poudarjajo na inšpekciji. Posledice ujme in žleda trenutno odpravljajo večinoma dobro usposobljeni in za to delo primerno opremljeni pripadniki uprave za zaščito in reševanje. Čiščenja gozdov pa inšpektorji ne bodo dovolili tistim, ki za to niso ustrezno opremljeni in usposobljeni. "Dela v gozdu se večinoma še niso niti začela, saj so prometnice še neprevozne in se škoda po žledu šele ugotavlja. Ko bo omogočen začetek sečnje in spravila od žleda poškodovanih dreves v gozdovih, pa bo gozdarska inšpekcija začela tudi nadzor usposobljenosti registriranih izvajalcev na deloviščih v gozdu," pravijo na inšpekciji.

Komentarjev 9
  • maresem 15:07 14.februar 2014.

    Pa kaj ni imel nobenega polena, da bi ga vsekal čez hrbet in to ne enkrat... Preklete barabe inšpektorske. Upam, da bo prišel dan, ko bomo lahko prosto po Prešernu obračunali s to bando, ki terorizira priden slovenski narod.

  • Miran Zabukovnik 13:54 14.februar 2014.

    saj bo bratuškova in njena kompanija šla čistit so za vse usposobljeni.za davek plačat pa ni treba bit usposobljen.ps na naslednjih volitvah pa iste kekce volite.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 11:22 14.februar 2014.

    Ali to pomeni, da po novem niti v svojem gozdu ne smeš več sam podirat in čistit drevja, če nimaš neke licence??? Pa prosim lepo kaj se gre ta država??? Jaz sem že kot 12-letni mulc v gozdu sukal sekiro ...prikaži več in čistil vejevje sedaj pa mi bo država rekla, da rabim licencno za čiščenje svojega gozda??? Če bo šlo tako naprej, mi bo država počasi še vrtno kosilnico prepovedala... kdo bo potem še sploh kaj naredil pri nas?