Slovenija
88 ogledov

Drnovškov sin še vedno v sporu z občino

drnovsek_2_080808_bobo Žurnal24 main
Tri leta mineva od smrti nekdanjega slovenskega predsednika in premierja Janeza Drnovška. Njegov sin pa je medtem še vedno v sporu z občino Zagorje zaradi kipa Drnovška.

Župan Zagorja Matjaž Švagan je pojasnil, da še ni prišlo do epiloga v sporu med sinom Jašo Drnovškom in občino glede odstranitve kipa Drnovška, zato je v teku sodni postopek. Občina bo, kot pravi, vztrajala, da kip ostane.

Jaša Drnovšek v tožbi predlaga sodišču, naj razglasi sodbo, da mora občina Zagorje ob Savi odstraniti kip njegovega pokojnega očeta in razveljaviti poimenovanje osrednjega mestnega parka po njem ter da tožniku povrne stroške, ki so nastali v sodnem postopku.

Okrajno sodišče v Trbovljah je občini maja poslalo poziv, naj v 30 dneh odgovori na tožbo Jaše Drnovška. Občina je v odgovoru na tožbo zapisala, da s postavitvijo kipa ni posegla v zasebnost Janeza Drnovška kot javne osebe, ki je bogato politično pot začel prav v Zagorju, sodišču pa predlagala, da tožbo zavrne. Okrajno sodišče v Trbovljah je predlagalo mediacijo, do katere pa ni prišlo. Zato se sodni postopek nadaljuje.
Zagorski župan je povedal, da je bila občina pripravljena na izvensodno poravnavo z Jašo Drnovškom, vendar je ta mediacijo zavrnil. Zato se sodni postopek po vloženi tožbi s strani Jaše Drnovška nadaljuje.

 

Ne bodo popuščali
Švagan je dodal, da bodo vztrajali do konca, da kip v spomin pokojnemu ostane. Saj je to po njegovem mnenju "tisto minimalno dejanje, ki so ga lahko v občini storili za človeka, ki je dal svoje življenje za Slovenijo".

Zato niso pripravljeni popuščati. Poudaril je še, da za zdaj nimajo podatka, kdaj bo prišlo do sodne obravnave. Ob tem pa je prepričan, da bo na koncu prevladal človeški razum.

Na grob bo položil spominsko cvetje
Kot je še pojasnil zagorski župan, bo danes ob tretji obletnici Drnovškove smrti v svojem in v imenu občank in občanov Občine Zagorje na njegov grob položil spominsko cvetje.

S tem dejanjem se želi simbolno pokloniti njegovemu velikemu prispevku pri graditvi samostojne in mednarodno uveljavljene slovenske države.

Doprsni kip pokojnega dolgoletnega slovenskega premierja in nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška so v Zagorju odkrili avgusta 2008.

Kip so odkrili kljub tedanjemu opozorilu predsednika države Danila Türka, naj upoštevajo želje svojcev, ki so pozivali k premišljeni uporabi Drnovškovega imena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.