Slovenija
14 ogledov

Druga republika ali volitve?

Pahor po volitvah Anže Petkovšek
Po volitvah. Spremembe bi obe strani.

"To je očitno napoved tako imenovane druge republike,” je iz nagovora predsednika vlade Janeza Janše razbrala politologinja Alenka Krašovec s fakultete za družbene vede.

Janša je napovedal spremembe v političnem sistemu, kakšne, pa bo vlada predstavila v sredo ali četrtek. “Ker je drugo republiko pred časom promovirala SDS, bi bila verjetno boljša uporaba kakšne druge oznake, sicer bo opozicija že vnaprej proti,” pa je opozoril politični analitik Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije.

Od ideje do predlogov

Krašovčeva je spomnila, da je bilo že pred časom napovedano, da bi bilo treba politični sistem spremeniti, med naborom sprememb pa so se omenjale sprememba volilnega sistema in pristojnosti mandatarja pri postopku oblikovanja vlade, spremembe v ureditvi trajnega sodniškega mandata ter ukinitev oziroma preoblikovanje državnega sveta. “Kaj od tega je imel v mislih predsednik vlade, bomo očitno videli kmalu. Vse te, v tej stranki že pred časom zaželene spremembe bi zagotovo spremenile politični sistem Slovenije,” je dodala. O spremembah je ugibal tudi Makarovič. Med njimi je omenil spremembo referendumske ureditve, lažjo zamenljivost funkcionarjev v smislu odpoklica od volilcev, kot smiselna pa tudi poenostavitev postopkov sestavljanja vlade in razmislek o reformi volilnega sistema, “čeprav ne nujno v smeri večinskega sistema”.

Janša je v govoru naštel, da imajo predsednik države, poslanec državnega zbora, državni svetnik, župan občine in občinski ali mestni svetnik mandat za štiri ali pet let, ki pa je nedotakljiv, kar sicer ne velja za mandat vlade ali predsednika vlade. Zato bi bil, kot je dejal, potreben tudi premislek o spremembi pri teh funkcijah.

Če bi želeli spremeniti politični sistem, bi bile nujne spremembe ustave, za to pa je potrebna podpora dveh tretjin poslancev.

Komentarjev 2
  • feferon 11:42 04.december 2012.

    Pa ka je tebi' Kaj ne vidiš kam pes taco moli. Janez bi bil rad nedotakljiv, poleg tega bi rad ameriški sistem elektorskih glasov uvedel, da bi noter spravil svoje ljudi, ljudje pa nebi mogli nič naredit.

  • dragec 08:46 04.december 2012.

    Kako je pokvarjena levica na čelu z Lukšičem, po izvolitvi Pahorja, takoj dobijo krila in bi radi oblastovali!!!!