Slovenija
352 ogledov

Druga republika Janeza Janše

Janez Janša po volitvah Saša Despot
Neusklajeno. Koalicija o predlogih SDS ne ve nič. Lukšič: To je ultimat.

“V SDS so le zbrali dovolj moči, da začnejo delati kaj resnejšega v prid države,” je 11 predlogov vladajoče stranke o spremembi političnega sistema ocenil predsednik opozicijskih SD Igor Lukšič. Ponudbo predčasnih volitev že maja ali za vstop v koalicijo, če prej sprejmejo vse predloge SDS, pa je Lukšič označil za ultimat in izsiljevalsko politiko.

Pogojevanje volitev

“Predčasne volitve so ponudba opoziciji. Mi dajemo predloge za konec blokade. Če hoče opozicija v zameno za podporo tem predlogom stopiti v vlado ali imeti predčasne volitve, so naša vrata odprta,” pojasnjuje predsednik SDS Janez Janša. Koalicija o njihovih predlogih ne ve nič. “Večina predlogov v tem trenutku ni ključna, a jih bomo proučili,” pravi predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant. V DL so sicer tudi sami predstavili predloge za spremembo političnega sistema; med drugim bi lahko 15 odstotkov volilnih upravičencev v občini zahtevalo glasovanje o odpoklicu župana.

20 let skomin

Janša sicer pravi, da bodo predloge drugih strank in civilne družbe o reformi sistema proučili. Da je reforma sistema potrebna, se strinja tudi Lukšič, a dodaja, da poskuša SDS “veliko predlogov skozi postopek zriniti že 20 let, a nikoli niso dobili podpore”. Za nekatere pravi, da so jih vzeli od njih in se jim zdijo smiselni, spet druge, kot je denimo odpoklic poslancev, pa označuje za populistične. Poleg sprejema njihovih 11 točk SDS od drugih strank pričakuje zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, spremembo referendumske ureditve, sprejem in uveljavitev predlaganih reform ter dogovor, da se v času krize zamrzne izplačilo vseh privilegijev.

Komentarjev 4
  • tralala 10:07 07.december 2012.

    Jedrnato! +1

  • zupancic47 18:15 05.december 2012.

    Druga republika,razne izmišljotine,odpoklic poslancev ,župana,spremembe ustave in ostale neumnosti,ker o gospodarstvu nima pojma,se peča z zdrahami in politikantstvom.Druga republika bo,ko bodo vsi,z njim na čelu ,ki se že 20 let pasejo na naših grbah, zlepa ali zgrda morali zapustiti vlado, ...prikaži več parlament in ostale,po strankarski liniji dobljene položaje položaje, in ko bodo vrnili nakradeni denar.

  • franke 09:23 05.december 2012.

    KAJ NE BOSTE ŽE ENKRAT DALI MIR S TEMI VAŠIMI GNILIMI PREDLOGI. SAJ NI ŠE JANŠEV MINISTRANT ZASEDEL STOLČKA. SDS SE ŽE UČI LETETI.