Slovenija
20 ogledov

SDS: Razširitev vladne koalicije ali predčasne volitve

Janez Janša Žurnal24 main
Med predlogi SDS tudi predlog za odpoklic poslanca in župana, dogovor o tem, kako ukrepe uresničiti in deblokirati državo, prav tako pa dopuščajo možnost predčasnih volitev.

Izvršilni odbor SDS je sprejel predlog za reformo političnega sistema, kar so strnili v enajst točk, je povedal prvak SDS Janez Janša.

Po njihovem predlogu se uvede neposredne volitve poslancev, za njihovo izvolitev pa je potrebna absolutna večina glasov. Uvede se možnost odpoklica poslanca med mandatom z novimi volitvami v volilnem okraju. Prav tako se po njihovem predlogu uvede možnost odpoklica župana ter omejitev na dva zaporedna mandata ali posredne volitve županov -  izvoli (in razreši) jih občinski svet.

Predlagajo ukinitev državnega sveta. Uvede pa naj se poskusni mandat za vse nove sodnike. Želijo, da se obdrži trajni sodniški mandat, ki nastopi po poskusni dobi. Za vse obstoječe sodnike se izvede reelekcija. Sodni svet se za čas funkcije predlaganja sodnikov v reelekcijo okrepi s sodnimi strokovnjaki iz mednarodnih sodnih institucij ter vrhovnih sodnikov drugih držav EU.

Predlagajo ustanovitev novega specializiranega sodišča za sojenje v primerih najtežjih oblik gospodarskega, bančnega in drugega organiziranega kriminala. Sodnike tega sodišča po posebnem postopku z javnim glasovanjem na predlog predsednika RS imenuje Državni zbor z dvotretjinsko večino glasov.

Predlagajo uvedbo finančne policije s pristojnostmi po vzoru nekaterih evropskih držav. Ukinili pa bi vse vse tiste državne in paradržavne institucije, ki jih ne najdemo v primerljivih državah EU.
Po njihovem predlogu se ukinejo vsi privilegiji, ki jih imajo voljeni ali imenovani funkcionarji po koncu mandata.

Kot zadnjo točko za reformo političnega sistema pa predlagajo, da se omogoči  enostavnejši razpis predčasnih volitev in poenostavi postopek imenovanja vlade.

Predlog za dogovor slovenskih parlamentarnih strank

Sprejeli so tudi predlog za poseben dogovor parlamentarnih strank o tem, kako reformo uresničiti in kako naprej iz danih razmer, je pojasnil Janez Janša.

Gre za šest točk: hiter sprejem predlaganih političnih reform; vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo; predlagano spremembo referendumske ureditve; sprejem in uveljavitev že predlaganih oz. sprejetih reformnih in protikriznih zakonov; dogovor, da se za čas trajanja krize zamrzne izplačilo privilegijev ter transferjev posameznikom (z izjemo socialnih in družinskih dodatkov), ki na podlagi različnih zakonov, uredb in sklepov dobivajo posredno ali neposredno finančne dodatke iz proračuna, če ta izplačila skupaj z osnovnimi prejemki presegajo višino povprečne plače. Tako privarčevani denar se nameni za povečanje sredstev za štipendije.

SDS v tem sklopu predlaga razširitev vladne koalicije ali predčasne volitve v roku dveh mesecev po uveljavitvi predlogov, kar je možno že maja ali junija prihodnje leto, je pojasnil Janša. Po njegovih besedah je to njihova ponudba opoziciji, saj je za nekatere od teh ukrepov, ki so nujni za deblokado v Sloveniji, potrebna dvotretjinska večina v DZ. "Če hoče opozicija v zameno za to predčasne volitve ali če hoče za to stopiti v vlado, so naša vrata odprta," je bil jasen Janša.

Oba predloga bo danes poslal vsem parlamentarnim dejavnikom. V dopisu bo predlagal, da si v prihodnjih dneh izmenjajo predloge glede reforme političnega sistema.

Komentarjev 15
  • zupancic47 18:29 05.december 2012.

    Ne blefiraj Janša. Za sodelovanje z opozicijo nikoli nisi imel posluha,sedaj ko so ti demonstrantje povedali,da imajo tebe in vseh,ki nas že 20 let spravljate v revščino,dovolj,bi naenkrat deloval spravljivo.Odstopite vsi,ki se že 20 let pasete v državnih jaslih,apa bo ...prikaži večo krize hitro konec!Kakšne spremembe ustave,odpoklici in druge nebuloze-to je samo metanje peska v oči.Rešiti krize pa ne znate,zato pojdite in pustite do besede gospodarstvenikom. NLB niste hoteli prodati,sedaj,ko je nihče noče bi jo!Stavim,da jo boste prodali za 1€!

  • jzzzze 08:13 05.december 2012.

    10+100+11!?a gre to za kakšen binarn izračun?

  • matajur 03:14 05.december 2012.

    Janša se obrača na nepravo opozicijo...JJ, čez okno poglej , opozicija je tule...na cesti.