Slovenija
24 ogledov

Druga žrtev v policijskih vrstah letos

policija Saša Despot
Druga žrtev med policisti v letošnjem letu, sedma od leta 1991. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je svojcem umrlega policista izrekla sožalje.

"Pri opravljanju svojega dela je danes umrl policist, njegov sodelavec pa je huje poškodovan. Ob tragični izgubi ministrica za notranje zadeve izreka iskreno sožalje družini, prijateljem in sodelavcem pokojnega policista, ranjenemu policistu pa želi čim hitrejše okrevanje," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. "Žal smo v zadnjem času prepogosto priča dogodkom, ko so pri svojem delu poškodovani ali še huje, ubiti policisti.Tragičen dogodek ponovno potrjuje, da policijskega poklica ne gre enačiti s klasičnimi uradniki."

"Policisti in policistke opravljajo enega najbolj plemenitih in nesebičnih poklicev, saj v imenu države varujejo naša življenja, ščitijo človekove pravice in temeljne svoboščine in zagotavljajo varnost v državi. Pravica do varnega opravljanja nevarnega dela je človekova pravica vsakega policista in policistke. Zato ostaja prioriteta mandata ministrice za notranje zadeve skrb za ustrezno opremljenost policije in nemotene pogoje za delo, tudi kar se tiče ustreznih zakonskih pooblastil."

Sindikat: Dovolj imamo!

Sožalje družini, svojcem in sodelavcem so izrekli tudi v Sindikatu policistov Slovenije. "V Sindikatu policistov Slovenije vsak napad na policiste kot predstavnike države Republike Slovenije ostro obsojamo. Hkrati izražamo globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj smo v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo."   

Sindikat napoveduje, da ne bodo več dovolili odloga sprejema dopolnitev trenutne zakonodaje. Tragedija je po njihovih besedah nov opomnik, da "poklic policista ni primerljiv z nobenim drugim poklicem v javnem sektorju, kar bo morala javnost tokrat žal z grenkim priokusom tudi sprejeti".  

Policistu, ki je bil v brutalnem napadu ranjen, želijo čimprejšnje okrevanje. 

"Poskrbite za lastno varnost"

"V zadnjem času smo žal priča vse več okrutnim napadom na policiste, ki se vedno pogosteje končajo tragično," so zapisali v Policijskem sindiaktu Slovenije. Družini, svojcem, sodelavkam in sodelavcem pokojnega so izrekli globoko sožalje in ranjenemu policistu zaželeli čim hitrejše okrevanje. 

"Vse sodelavke in sodelavce ponovno pozivamo, naj v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost in varnost svojih kolegov, ne glede na predvideno stopnjo tveganja v posameznih postopkih."

 

"Za varnost zdravnikov in zdravstvenega osebja ni poskrbljeno"

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrad Kuštrin je po današnjem streljanju v izolski bolnišnici opozoril na vedno več napadov in groženj na zdravstveno osebje, ne samo na zdravnike, tudi na druge zaposlene. Za njihovo varnost pa ni poskrbljeno, je dejal za STA.

"Današnji primer očitno dokazuje, da lahko pride nekdo oborožen v javni zdravstveni zavod. V tej smeri bo verjetno treba razmišljati," je dejal. Še večji problem se mu zdi klima, da so zdravniki odgovorni za vse napake zdravstvenega sistema, kar po njegovih trditvah ne drži. Prepričan je, da je zdravstveni sistem odgovornost politike, nezadovoljstvo pa občutijo zdravniki in zdravstveno osebje. 

Na streljanje se je odzvala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je izrazila obžalovanje ob incidentu in sočutje z vsemi prizadetimi, hkrati pa poudarila, da bo "ministrstvo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več".

"Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost bolnikov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah," besede ministrice prenaša STA.

 Preberite še: 

Druga žrtev med policisti letos

V policijskih vrstah so letos že izgubili enega člana. Konec junija je 22-letni nemški državljan v prsni koš zabodel 30-letnega brežiškega policista, ki je za posledicami ran umrl v bolnišnici. 

Danes umrli policist je tako že sedmi policist, ki je od leta 1991 umrl pri opravljanju policijskih nalog. Lani julija je v hudi prometni nesreči umrl policist, potem ko je povzročitelj namerno zapeljal v avtomobil policijske patrulje. 

Avgusta 2014 je umrl policist litijske policijske postaje, ki ga je pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku. Januarja 2009 je med zasledovanjem osumljenca umora zaradi zastoja srca umrl policist policijske postaje Koper. Leta 1997 je policista v Kočevju v prostorih policijske postaje ustrelil občan. Štiri leta prej pa je med reševanjem udeleženca v prometni nesreči umrl policist Policijske postaje Tolmin.