Slovenija
47 ogledov

Drugemu januarju se na pot lahko postavi še veto

Januar Profimedias
Državni svet lahko na jutrijšnji izredni seji izglasuje odložilni veto na novelo, ki predvideva 2. januar kot dela prost dan. A če se bo to zgodilo, bodo poslanci in poslanke prost dan še enkrat potrdili, na izredni seji.

Poslanci in poslanke so 13. decembra na izredni seji potrdili predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s tem pa vrnil da bo 2. januar spet dela prost dan. A lahko se zgodi, da bo državni svet na jutrijšnji izredni seji izglasoval odložilni veto. 

Podpise pod zahtevo za izredno sejo državnega sveta je po navedbah STA zbrala interesna skupina delodajalcev, a če bo državni svet veto izglasoval, se noveli ob vnovičnem glasovanju v državnem zboru obeta ponovna podpora. V primeru izglasovanega veta bodo poslanci po navedbah tiskovne agencije o drugem januarju ponovno odločali na izredni seji, ki bo najverjetneje v petek. 

Vnovič med poslance in poslanke

Vnovično podporo 2. januarju kot dela prostemu dnevu so za agencijo potrdili v poslanskih skupinah SD, DeSUS in SMC, ki je podpisana pod predlog spremembe zakona. Tudi v ZL, ki so že lani predlagali, da 2. januar postane dela prost dan, pravijo, da "ni dvoma, da ne bi ponovno glasovali za".

Za ponovno potrditev novele je potrebna absolutna večina, kar pomeni 46 poslanskih glasov. Prvič so novelo potrdili z 61 glasovi za in desetimi proti. 

Poslanci so danes s 61 glasovi za in 10 proti potrdil predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s tem pa vrnil 2. januar kot dela prosti dan. 2. januar je bil kot dela prost dan ukinjen leta 2012 s sprejetjem zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf).

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Harrison 06:48 20.december 2016.

    Narodu naj bi dali dela prost dan. Denar, kateri je tako pomemben pri delodajalcih, pa naj izterjajo od tajfunov in od drugih lopovov, ki so si nagrebli težke milijone. Če bi jim to uspelo, lahko mirne vesti narodu dajo fraj ...prikaži več še 6. jan. Antauer - dino..... zauer!

  • mph 22:04 19.december 2016.

    Pa ti v te tvoje izmišljene puhlice tudi res verjameš?

  • mirror 21:50 19.december 2016.

    Levici delo ni nikoli dišalo, raje ima proslave in ostala praznovanja, kjer se je in pije, ter slavi namišljene uspehe. Češka, Slovaška, Madžarska, Litva, Latvija in Estonija so nas ob naših velikih uspehih že prehitele. Smo na pravi poti, na ...prikaži več poti primera Grčije.