Slovenija
292 ogledov

Za ene delovnik, drugi prosti do 6. januarja

Januar Profimedias
Poslanci so na izredni seji potrdili, da bo 2. januar spet dela prost dan. Kljub dela prostemu dnevu proizvodnja v nekaterih podjetnjih ne bo stala, drugje pa bodo počitnice podaljšali vse do 6. januarja. Trgovine bodo delale po prazničnem delovniku. Učenci šol, ki so 2. januar že nadomeščale z delovno soboto, pa si bodo lahko privoščili še en prost dan.

Poslanci so danes s 61 glasovi za in 10 proti potrdil predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s tem pa vrnil 2. januar kot dela prosti dan.

Poleg koalicijskih SMC, DeSUS in SD so se za spremembo opredelili še v opozicijski ZL. Do zakonskega predloga so bili kritični v NSi in SDS. 2. januar je bil kot dela prost dan ukinjen leta 2012 s sprejetjem zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf). 

Slovensko javnost sicer moti predvsem naglica, s katero je bil predlog poslan v državni zbor v času, ko se je vlada soočala z zdravniško stavko in prišla na dan z obrisi dolgo napovedovane zdravstvene reforme. 

V nekaterih šolah dodaten prost dan

Pisali smo tudi že, da so nekatere šole že pred napovedjo 2. januarja kot dela prostega dne, v šolskem koledarju predvidele, da njihovi učenci ta dan ne bodo imeli pouka in bodo izpad nadomeščali z delovno soboto. Ena od takih šol je OŠ Miklavž na Dravskem polju, kjer si bodo na račun 2. januarja privoščili še en drug pouka prost dan. 

"13. maja bomo imeli delovno soboto in se bomo ta dan pridružili projektu ŠPORT in ŠPAS (več o njem na http://www.sportspas.si/ )," pojasnjuje ravnatelj Zvonko Trstenjak. "Kateri dan pa bo pouka prost dan, pa se bomo odločili še kasneje, po posvetovanju s starši, ter ko bo na svetu zavoda potrjena sprememba letnega delovnega načrta za šolsko leto 2016/2017."

Prav tako bodo delovno soboto ohranili na OŠ Radeče, kjer bodo v vsakem primeru, ne glede na to, kaj bodo danes odločili poslanci, drugega januarja doma. "22. april, svetovni dan Zemlje ostaja delovni dan, saj je določen in potrjen s strani učiteljskega zbora in sveta zavoda," pojasnuje ravnateljica Katja Selčan. "Drugi, pouka prost dan, pa bomo dorekli in najprej potrdili na sestanku učiteljskega zbora in ga nato dali v sprejetje in potrditev Svetu zavoda."

Na običajen delovni dan bodo doma tudi v OŠ Mirana Jarca Črnomelj, kjer bodo imeli 6. maja delovno soboto. "Če bo ta dan po novem zakonu dela prost dan, bomo doma en drug, sicer običajen, delovni dan," pravi ravnatelj Boris Mužar in dodaja, da bodo upoševali želje staršev, organov šole ter specifike njihovega okolja.

Trgovine kot ob nedeljah

Podjetja in trgovine pa so z načrtovanjem delovnih procesov čakala do zadnjega dne. "V kolikor bo sprejeta odločitev, da je 2.1. dela prost dan, bodo po vsej verjetnosti trgovine delovale po nedeljskem delovnem času," pojasnjuje Pika Breskvar iz Spara. "Potrudili se bomo, da bomo svoje kupce o morebitnih spremembah pravočasno obvestili."

"Če bo 2. januar 2017 praznik, bodo Mercatorjeve trgovine odprte kot je to običajno ob praznikih, torej s skrajšanim delovnim časom," pravi Tanja Durin iz Mercatorja.  "Želimo si informacijo čim prej, da lahko zagotovimo ustrezen razpored dela v skladu z delovno pravno zakonodajo."

Enako odgovarjajo v Lidlu. "Naš način organizacije dela je fleksibilen, zato se bomo seveda na spremembo, tudi če bo tik pred zdajci, ustrezno odzvali," pojasnjuje Eva Pečovnik iz Lidla.

V proizvodnji enako kot običajen delavnik

Za nekatere zaposlene bistvenih bistvenih razlik ne bo, ne glede na to, ali bo 2. januar praznik ali ne. V podjetjih, kjer stroji delajo 365 dni na leto, za zaposlene ni važno, ali je delovnik ali praznik. "V Steklarni Hrastnik večkrat poudarimo, da je steklarska industrija zahtevna in, da tudi delo ni lahko, saj zahteva prisotnost zaposlenih v proizvodnji 24 ur dnevno, vse dni v letu," pravijo v Steklarni Hrastnik. "Tako bo tudi 2. januar za vse, vezane na proizvodne procese v podjetju, redni delovni dan. Seveda pa za podjetje to pomeni, tudi višje proizvodne stroške, ker bomo tudi za ta dan izplačali vse dodatke, ki jih predpisuje zakon."

Prav tako praznik ne bo vplival na zaposlene v nekaterih podjetjih, ki so vezana na nemški trg, kjer so zaposleni doma do svetih treh kraljev, 6. januarja. Podaljšan dopust po novem letu bodo tako kot vsako leto imeli tudi v Revozu. "Imamo posebno situacijo, ker tiste prve dni v letu nikoli ne delamo, saj polnimo zaloge," pojasnjuje Nevenka Bašek Zildžović iz Revoza. "Vsako leto je malo drugače, letos bomo doma do šestega januarja."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 31
  • GROM X 00:26 14.december 2016.

    Novo leto naj bo dva dni prosto,ampak jaz bi ukinil 2.maj . Ta praznik pa itak ne praznujejo vse države.

  • glicinija 22:46 13.december 2016.

    naslednja vlada bo morala še enkrat ponoviti ZUJF, Cerar bo vse prihranke kmalu pokuril

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:33 13.december 2016.

    Tol idijotske vlade kot tale je pa še ni bilo.Za Cmerarja je še Bratuškova carica.