Slovenija
32 ogledov

Drugi krog bo na nož

predsedniške volitve Anže Petkovšek
Analitiki. Poraz desnice in vzpon Pahorja zaradi iskrenosti in temperamenta.

“Pahor se je odločil zmagati. V tem trenutku ima zelo pozitiven trend,” napoveduje analitik Andraž Zorko iz Valicona. “Pahor je v psihološki prednosti. Uspelo mu je največ med vsemi tremi. Postavil je prototip kandidata,” ocenjuje Alojz Ihan, pesnik, pisatelj in esejist, ki se v zadnjem času ukvarja z analizo slovenske družbe. “Pretežni del Zverovih volilcev bo volil Pahorja, kar pomeni, da bi Pahorju v drugem krogu lahko šlo bolje,” pa meni Janja Božič Marolt z Mediane. Končnega rezultata oziroma zanesljive zmage Pahorja pa ne napoveduje nobeden od analitikov, s katerimi smo se pogovarjali.

Türk bo moral na cesto

Pomembno vlogo v drugem krogu bi lahko odigrali volilci, ki so tokrat ostali doma. “Volilna udeležba je bila bistveno nižja kot do zdaj in pod pesimističnimi pričakovanji. Tisti, ki so ostali doma, to je nekje od 200 tisoč do 250 tisoč volilcev, bi verjetno v večini podprli Türka, nekaj pa tudi Zvera. Povedano zelo preprosto, Türk bo moral na cesto, sicer bo pristal na cesti,” še pravi Zorko.

Andraž Zorko | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
“Türka čaka zelo težko delo”

Kakšno je sporočilo volilcev?
Bivši premier, ki je predčasno končal mandat, je dobil dvakrat več glasov od kandidata vladajoče stranke. To je glavno sporočilo teh volitev, ki so se, še posebno če seštejemo glasove Pahorja in Türka, izkazale kot referendum proti vladi.

Sta rezultata Zvera in Türka pod pričakovanji?
Zverov rezultat je eden od najslabših rezultatov kandidata desnice v zgodovini. Hkrati so te volitve velik poraz za aktualnega predsednika. Türku se zelo poznajo dogodki zadnjega tedna; vse, kar se povezuje z Jankovićem, je bilo slabo zanj, Türk pa se na to ni znal odzvati.

Napovedi za drugi krog?
Drugi krog bo zelo na nož. Oba sta kandidata levice in nimata nasprotnika – Pahor je na soočenjih zmagoval zaradi dvobojev z Zverom. Trenutno je Pahor v prednosti, saj je že v prvem krogu črpal glasove desnice. Volilci, ki so za stare privilegije, bodo volili Türka, tisti, ki hočejo spremembo, pa Pahorja.

Alojz Ihan  | Avtor: Finance Finance
“Zadržanost ni več zmagovalna”

Zakaj je v prvem krogu zmagal Pahor?
Pahor je nagrajen za borbenost, odkritosrčnost, temperamentnost in vztrajnost – poteze, ki so pri nas nove in za katere se je doslej kazalo, da jih Slovenci ne sprejemajo. Zdaj bo, kot kaže, veljalo drugače: da ne sprejemamo zaprtosti in zadržanosti.

Kakšna bo strategija v drugem krogu?
Pahor se ne bo smel odpovedati borbenosti. Türk, ki nima več prednosti predsednika, pa bo moral nekaj temeljito spremeniti in zelo dobro premisliti, kako naj se odzove na to impulzivno in odprto strategijo, saj lahko hitro postane smešen. Zelo malo ljudi se lahko v tem kosa s Pahorjem.

Zakaj Zveru tako malo glasov?
Pahor je postavil prototip, kako se mora vesti kandidat – maksimalno odprto, neškodljivo do vlade in kot gospodar, ki skrbi za državo. Zver je zelo strankarsko opredeljen in zadržan. Igranje modrosti in povlečenosti v teh kriznih časih ni nekaj, kar bi ljudje spoštovali.

Janja Božič Marolt  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Začenja se streljanje enajstmetrovk”

Kdo bo zmagal v drugem krogu?
Naše projekcije kažejo tako tesen rezultat, da je zmagovalca nemogoče napovedati. Dejstvo pa je, da je zdaj za kandidata šele pravi začetek. Začenjajo se podaljški, začenja se streljanje enajstmetrovk.

Kako naj jih streljata?
Pahor naj nadaljuje sedanjo strategijo, za Türka pa bo pomembno, ali bo znal volilce prepričati o kvalitetah svojega dosedanjega dela. Zelo pomembni bodo nastopi in stiki z ljudmi.

Volilna udeležba je bila nizka. Kdo ni prišel na volišča?
Na volišča niso prišli levo usmerjeni, visokoizobraženi volilci.

Za koga bodo volili tisti, ki so v prvem krogu volili Zvera?
Na osnovi naših podatkov bo pretežni del volil za Pahorja ali pa se bodo odločili za volilno abstinenco.

 

 

Komentarjev 21
  • Scott 03:37 19.november 2012.

    Če bo samo na nož bo kar vredu,da le ne bo na lovsko puško kot je nekoč že bilo.?

  • privat 04:53 13.november 2012.

    jaz sem za Putina..sej po putinu je sigurno zopet putin..sej tko je v gnilih deželah??

  • Scott 19:54 12.november 2012.

    DRUGI KROG = DRUGORAZREDNA TEMA