Slovenija
12 ogledov

Drugi krog: Zverovi k Pahorju, Pahorjevi k Türku

Grafika Žurnal24grafika
V najverjetnejšem spopadu drugega kroga Türk-Pahor bi s polovico glasov slavil Danilo Türk.

Zmagal bi tudi v primeru, če bi se spopadel z Milanom Zverom, so v javnomnenjski anketi Valicona pokazali odgovori vprašanih, ki bi se zagotovo udeležili prvega kroga.

Türk bi sicer lahko zmagal že v prvem krogu, ocenjuje Andraž Zorko iz Valicona. V anketi namreč niso bili zajeti volilci, starejši od 65 let, ki po Zorkovi oceni predstavljajo velik del volilnega telesa, ki se odloča predvsem med Türkom in Zverom.

Če bi se v drugem krogu spopadla najverjetnejša tekmeca drugega kroga Türk in Pahor, bi se glede na anketo največ Zverovih volilcev (47 odstotkov) odločilo za Pahorja, le 21 odstotkov pa za Türka. Preostali na volitve ne bi šli ali pa bi oddali neveljavno glasovnico. Če bi se v drugi krog prebila Türk in Zver, pa bi več kot polovica Pahorjevih volilcev volila Türka (51 odstotkov), Zvera pa 26 odstotkov. Manj pa bi bilo tudi takih, ki na volitve ne bi šli ali bi oddali neveljavno glasovnico.

Na vprašanje, katerega od kandidatov na volitvah ne bi izbrali, je najmanj antipatij zbral Pahor (23 odstotkov), sledi mu Türk s 27 odstotki in Zver s kar 42 odstotki. Zorko ocenjuje, da zaradi tega odgovora lahko sklepamo, da je maksimum pri Türku in Pahorju enak. “Oba imata podoben delež tistih, ki zagotovo ne bi volili zanju, kar pomeni, da je tudi njun skrajni domet podobno visok. To je tisto, kar daje Pahorju možnost in kar nakazuje potencialno tesen izid v primeru drugega kroga,” ocenjuje Zorko.

Komentarjev 5
  • mia 11:27 16.oktober 2012.

    res, da delavci nimamo denarja, a njihovi direktorji še vedno razmetavajo z denarjem podjetij. denar davkoplačevalcev pa je denar tudi delavcev, ki dobivamo mizerne plače ali pa jih sploh ne.

  • albert 12:37 15.oktober 2012.

    Ti bi iz privatnega sektorja dal denar za parazite.Očitno delaš v javnem.Delavci imajo že tako nizke plače in bi zato imeli še nižje.

  • mia 08:26 15.oktober 2012.

    denar za volilno kampanjio bi morali zbirati preko sponzorjev privatnega sektorja in ne z denarjem davkoplačevalcev. bilo bi manj kandidatov, saj nekateri iščejo zgolj medijsko pozornost, sicer sploh nebi kandidirali. veliko možnosti je da drugega kroga nebi bilo, kar bi ...prikaži več zopet prihranilo davkoplačevalski denar.