Slovenija
37 ogledov

Drugi najbogatejši Slovenec spet pred sodiščem

Lah je že napovedal pritožbo zoper sodbo, ki je do pravnomočnosti ne želi koment Žurnal24 main
Igor Lah je vnovič stopil pred sodišče. Znova se zagovarja, ker naj bi po mnenju tožilstva Damjanu Plescu leta 1996 z nakupom Mercatorjevih delnic omogočil pridobitev 135 tisoč evrov premoženjske koristi.

Igor Lah je bil sicer leta 2007 že oproščen, višje sodišče pa je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v odločanje spremenjenemu senatu na prvi stopnji.

Oškodovani delničarji pidov

Tožilstvo pojasnjuje, da je sporno to, da so se vse transakcije zgodile z denarjem od pidov, s katerim je razpolagal Lah: najprej je z denarjem pidov oskrbel Damjana Plesca, da je ta kupil delnice od Lahove družbe za upravljanje po ceni 2500 tolarjev, potem pa je Plesec te iste delnice prodal PID po ceni 9000. Poleg tega je pid PID plačal Plescu delnice, preden je Plesec te delnice kupil od družbe za upravljanje in jih po nekajkrat višji ceni naprej prodal PID, pri čemer je z vsem tem denarjem razpolagal obdolženec. S tem naj bi bili mali delničarji pidov oškodovani, Plesec pa naj bi se okoristil.

Lah je pojasnil, da gre za dva ločena posla. V prvem si je Lah od Plesca in še dveh oseb ''sposodil'' pet tisoč Mercatorjevih delnic, da bi ''počrpal denar'' iz svojega podjetja. Dobiček, ki so ga s trgovanjem z delnicami takrat imele fizične osebe, namreč ni bil obdavčen. Lah kot fizična oseba je tako po okrog 2500 tolarjev kupil delnice in jih petkrat dražje prodal svojemu podjetju. Tako je kot fizična oseba prišel do neobdavčenega dobička, s katerim je plačal akviziterje, ki so zbirali certifikate. Delnice je nato Lahovo podjetje vrnilo Plescu po skoraj enaki ceni, kot jih je ta prodal Lahu, za storitev pa je Plesec na roko dobil pet tisoč nemških mark.

Danes bi naredil drugače
Lah pravi, da bi lahko enak posel izvedel tudi z delnicami Save ali obveznicami, pa bi bil učinek enak, ne bi pa se mu bilo treba zagovarjati na sodišču in ne bi izgubil licence. ''Bilo je vseeno, katere delnice prošetam,'' je povedal Lah.

To, da sta pida Kompas 1 in 2 kupila delnice Mercatorja po pet tisoč tolarjev, pa je povsem drug posel, je sodišču pojasnjeval Lah. Kupila sta jih, da bi z njimi pri Kadu in Sodu plačala delnice Cestnega podjetja Celje. Zanje pa so že imeli ponudbo, s katero bi za delničarje ustvarili 10 milijonov tolarjev dobička. Posel je padel v vodo, ker je nekaj dni prej propadel Dadas.

Pred sodišče še enkrat vse priče

Sodišče je včeraj odločilo, da se vnovič zaslišijo vse priče, ki so se že v prvem postopku, poleg njih pa še Branka Neffat in Boštjan Smrekar, ki sta bila nadzornika omenjenih pidov. Naslednja obravnava bo 2. decembra ob devetih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.