Slovenija
35 ogledov

Drugi val propada gradbincev

Gradbeništvo Shutterstock
Spirala. Podjetniki propadajo, tudi če delo je, saj ne dobijo bančnih garancij.

Obseg gradbenih del na letni ravni kljub sezonskim nihanjem naprej upada. “Prihaja drugi val propada gradbenih podjetij; ne zaradi premalo posla, ampak ker ni virov financiranja,” opozarja Oskar Komac iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Vse več insolventnih

“Situacija v gradbeni panogi je izjemno slaba in zaostrena, trenutni pogoji dela in pravni okvir, ki velja, pa skrajno neugodni za vsa podjetja, ki so še obstala in niso v insolventnem položaju,” razlagajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). “Med prvimi desetimi največjimi gradbenimi podjetji jih je osem insolventnih, v naslednji deseterici še pet,” pravi Jože Renar iz GZS. Dodaja, da obseg dela ni več največja težava.

Učinkov vladnih politik ni

Meni namreč, da banke od gradbenikov zahtevajo prevelike garancije, ki jih nato obravnavajo podobno kot kredite. “Tudi če imajo veliko dela, je premoženje podjetij hitro preobremenjeno z garancijami, novih pa ni,” razlaga Renar. Druga težava gradbenikov so po njegovih besedah prevelike garancije, ki jih zahteva javna uprava. GZS je vladi zato predlagala, naj izda navodilo o zmanjšanju zahtev pri ročnosti in obsegu garancij. “A to je v veljavi šele od septembra, zato učinkov še ni,” pojasnjuje Remar.

Prihajajo tuja podjetja

Ob propadanju domačih podjetij na trg že vstopajo tujci. “Počasi se čuti njihov prihod, a dokler od države ne bo večjih investicij, gre bolj za tipanje,” pravi Komac. Remar dodaja, da je logično, da k nam prihajajo tuja podjetja, saj “je država domača blokirala”. Opozarja, da to ne vpliva le na gradbenike, ampak tudi na z njimi povezane dobavitelje. “Tujci imajo do nas relativno majhne razdalje, zato naši dobavitelji počasi izgubljajo nabavne linije.” Janko Rozman iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije opozarja, da je propad velikih gradbenih podjetij odmevnejši: “Medtem v ozadju brez pompa in posebne odmevnosti svojo dejavnost zapira na tisoče manjših gradbenikov in izvajalcev zaključnih gradbenih del.”

Komentarjev 4
  • feferon 12:15 22.november 2012.

    Iz pogorišča bodo vstali tisti gradbinci, ki so poceni prišli do strojev in opreme iz raznoraznih hčerinskih firm.Sicer pa Hildica že Avstrijce not vleče. V tej državi ima vsak svoj interes, kjer se veliko denarja obrača.

  • allstarr111 11:25 22.november 2012.

    Kakšni samomori lastnikov gradbenih firma pa tudi če je S.P.ssKdo je še slišal da si bogat človek vzame življenje ? Razen ko je vpleten ali samo posredno vpleten v kako veliko svinjarijo in mu je breme pretežko, mora pa bit ...prikaži večit za kaj takega prvo Človek, ko je bil denimo Slivnik. Ostalim se je*e sam da je denar. In ja noben ki se je v zadnjih 10 letih pri nsa ukvarjal z gradbeništvom ni revček, so si nagrabili v desetletju ogromno premoženja, in to vsi brez izjem. Kupovali stare hiše jih podrli in tam zgradili skoraj blok, ter prodali za med iz vložka 200-300 tisoč evrov naredili miljon čistega dobička, ostali dožni delavcem in za nabavo materijala. In tako sedaj jamrajo, bejš nekam da te ne vidm.

  • tartufka2226 09:38 22.november 2012.

    ni toliko samomorev kot dela na črno in to s precej precej zasoljeno ceno.