Slovenija
15 ogledov

Društva rekla: Dovolj!

Opozorilnega srečanja se je udeležilo slabih sto predstavnikov društev in organi Žurnal24 main
Opozorilno srečanje. Občinsko sofinanciranje je ključno za naš obstoj, poudarjajo društva.
"Županu , občinskemu svetu in občinski upravi sporočamo, da smo temelj in stebri civilne družbe in naj varčujejo kje drugje," so na včerajšnjem opozorilnem srečanju izpostavili predstavniki društev, krajevnih skupnosti, socialnih in humanitarnih organizacij ter javnih zavodov v trebanjski občini.

 

Premik po izredni seji

Potek. 22. aprila je bil sprejet proračun Občine Trebnje. Razpisi za sofinanciranje programov so bili objavljeni v majski številki občinskega glasila. Predlogi razdelitve so bili pripravljeni pred dopusti, potrdil jih je občinski svet. Društva so podpisane pogodbe dobila šele po izredni seji, ki je bila 29. septembra. Le tista, ki se financirajo po dvanajstinah, so prejela tudi nekaj sredstev.

Strah, kaj bo drugo leto
Večina društev letos od občine ni dobila niti pogodb, kaj šele denarja. Z opozorilnim srečanjem so tako želeli doseči izplačila za tekoče leto, predvsem pa spremembo načina dela za naprej. Trebanjski župan Alojzij Kastelic je namreč v medijih napovedal 50-odstotno znižanje postavk za delovanje društev v proračunu za leto 2010. "Dejstvo je, da bi morala občina v tem trenutku narediti korak bližje k društvom in nam omogočiti, da delujemo, saj smo nosilci društvene družbene dejavnosti," je izpostavila Petra Krnc, predsednica KUD Klas Mirna. "Ne predstavljam si, da bi morala igralski zasedbi reči: 'Če hočete nastopati na odru, da boste v kostumih, da bomo imeli sceno, morate poleg svojega časa, ki ga vložite v vaje in priprave, zdaj plačati še nekaj evrov, zato da boste na odru.'"

Zamrtje dejavnosti?
"Vsako financiranje, ki nam izpade, je lahko že precej kritično za obstoj društva," je izpostavil Jože Vencelj, predsednik Vinogradniškega društva Čatež pod Zaplazom, ki ima svoj dom in lasten laboratorij ter s tem velike stalne stroške. Kot je povedal Vlado Stopar iz Čebelarskega društva Trebnje, bi zmanjšanje financiranja za njih verjetno pomenilo konec društva. Dušan Jarc, predsednik Kegljaškega kluba Trebnje, pa je že razmišljal, da bi obstajali le še kot klub, kegljali pa ne bi več.

Čakajo na primerjavo
"Občina Trebnje da društvom 600 tisoč evrov. Pokažite mi eno občino na Dolenjskem, ki da društvom toliko!" je bil oster Kastelic, ki je želel na srečanju spregovoriti, a mu niso dali besede. "Naročil sem primerjavo s podobnimi občinami. Uveljavili bomo neko povprečje teh sredstev," je pojasnil o napovedanem znižanju postavk za prihodnje leto. "Tovrstni zbori in protestiranja pomenijo samo to, da bomo od zdaj naprej ravnali po zakonodaji in točni proceduri ter da društev iz občinske uprave ne bomo več klicali za podpis pogodb in podobnih zadev," je dodal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.