Slovenija
133 ogledov

Družina je na mrazu že tri tedne ...

Ženska pije čas Profimedias
Mati samohranilka hodi redno v službo, a so se kljub temu znašli v takšnem finančnem položaju, da ne morejo kupiti peči, s katero bi dostojno preživeli zimo.

“Že tri tedne smo v hiši oblečeni kot zunaj, saj jo s kaloriferji le delno segrejemo. Doma nas ves čas zebe, včasih imam občutek, da je zunaj celo topleje,” pripoveduje Petra (pravo ime je znano uredništvu)

Pred tremi tedni se jim je dokončno pokvarila peč, nad katero je obupal tudi serviser. “Novo sem poskusila kupiti na obroke ali s posojilom, pa ni nič od tega uspelo,” pripoveduje mati samohranilka, ki ima doma sina in hčerko, za katera jo najbolj skrbi. “Tako mi je hudo, ko ju gledam, kako se grejeta s čaji in se stiskata pod oddejo. Ker jima ne morem privoščiti niti dostojnega življenja …” pravi. 

Ravno ob nepravem času 

S prošnjo za pomoč ob iskanju nove peči so se na nas obrnili na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer tudi sicer zaradi trenutne stiske pomagajo družini. Mati ima redno službo in dela ves čas kot prodajalka, preživnino za otroka plačuje tudi oče, a je ta zaradi njegovih nizkih prihodkov za oba otroka skupaj visoka 200 evrov.  

Družina živi v hiši njenih staršev, ki je stara več kot sto let in je potrebna temeljite obnove. Narejena je iz debelih kamnitih sten, ki se težko ogrejejo, najbolj potrebna obnove so okna, ki zelo slabo tesnijo in še dodatno pripomorejo k mrazu v hiši.

“Tukaj smo po ločitvi živeli s starši, a so mi v nekaj letih umrli oče, brat, pred kratkim pa tudi mama, ki mi je bila v finančno pomoč,” pojasnjuje in dodaja, da se je peč pokvarila res ravno ob nepravem času. S sestro imata namreč težave z zapuščino in ne ve, ali bodo lahko ostali v hiši ali ne. “S sestro nisva v dobrih odnosih, prej sem imela mir, ker sem živela z mamo, zdaj je pa tega konec. Upam, da se bo dobro rešilo in nam bo ostal delček hiše, kjer bomo lahko ostali,” pravi. Za sestro namreč pravi, da je finančno močnejša in ima tudi zaradi tega slabše možnosti, saj nima denarja za odvetnike. 

V tem trenutku pa si ne želi nič drugega, kot delujočo peč, da bi lahko ogreli notranje prostore in normalno preživeli zimo. “Prej smo imeli peč, s katero smo lahko ogrevali na olje, zdaj bi pa imeli kakšno na trda goriva, ker je to najceneje,” pravi. “Res z mojo plačo, otroškimi dodatki in preživnino komaj sestavim za položnice in hrano. Otroka sta skromna in razumeta” opisuje. "Ta peč se je res pokvarila ravno ob nepravem trenutku, ko ne morem storiti res čisto nič," je zaključila. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • malonaokoli 09:21 11.marec 2016.

    Pari bodo morali, bolj resno sklepati kompromise, ko so posredi mladoletni otroci. Ni vsak nesporazum že razlog za ločitev. Oba roditelja sta dolžna poskrbeti za otroke. Ločenke morajo včasih tudi sprejeti pomoč bivšega moža.Ali pa prosit za pomoč. Problem je od obeh.

  • Izudin 13:25 16.december 2015.

    Do nedeljskega referenduma sem neopredeljen, ker je to bolj vprašanje za stroko, kot nasplošno za ljudi. Si mi zdi pa skrajno nesramno kako desničarji in farji govorijo "za otroke gre", da je kapitalizem na prag revščine pritisnil marsikatero družino z ...prikaži več majhnimi otroki, za to jim pa seveda ni mar. Dvoličneži hinavski!

  • Dusan Junger 17:36 15.december 2015.

    Naj mi se gospa javi na mail jungerr@gmail.com Bomo uredili da bo toplo