Slovenija
32 ogledov

Družina na robu preživetja

Lakota Reuters
Pomoč. Zaradi humanitarne pomoči ukinjen otroški dodatek, tudi zavarovanje.

“Ker smo lani prejeli humanitarno pomoč v višini 400 evrov in ker sta hčerki vključeni v projekt botrstva, so nam ukinili otroški dodatek,” pravi mati dveh hčera (ime je znano uredništvu).

Pred tem je njen mož prejemal 459 evrov socialne pomoči, za hčerki pa je prejemala skupno 240 evrov otroškega dodatka. “S tem denarjem sem bila zadovoljna, zdaj pa brez otroškega dodatka ne moremo preživeti,” razlaga. Hčerki prek botrstva prejemata 30 evrov na mesec. Za najemnino plačujejo 380 evrov, skupni stroški pa znašajo okoli 130 evrov. “Otroški dodatek smo imeli za hrano,” dodaja.

Spolno zlorabljena

Mož ne more v službo, ker je neozdravljivo bolan. “Je hud sladkorni in srčni bolnik, odpovedala mu je ledvica, velike težave ima z ožiljem in pritiskom, poleg tega pa mu grozi, da bo kmalu oslepel,” težave opisuje sogovornica, ki je ves čas doma in skrbi za moža, saj je ta že dvakrat kratkotrajno oslepel in sam ne more skrbeti zase.

Zdravstvene težave ima tudi starejša hči, ki jo je pred tremi leti spolno zlorabil sosed. “Velikokrat je bila pri zdravnikih, jemati mora močna pomirjevala in uspavalne tablete,” razlaga mati. Deklica zaradi nenehnih hospitalizacij ne hodi niti v šolo.

Ukinjajo zavarovanje

Zaradi prejete humanitarne pomoči pa jim nameravajo ukiniti tudi socialno pomoč. “S tem se prihodnji teden izteče tudi zdravstveno zavarovanje za hčerki; ti sta zavarovani prek očeta, ki prejema socialno pomoč,” še pravi.

Sama do socialne pomoči ni upravičena; pravi, da zato, ker je tujka, za državljanstvo pa ne more zaprositi zaradi prenizkih dohodkov. Zaprosila je za podaljšanje zdravstvenega zavarovanja, a na odgovor še čaka. “Nujno bi rada uredila zdravstveno zavarovanje za hčerko, saj bi morala znova na zdravljenje. Stanje se ji je namreč spet poslabšalo,” pojasnjuje.

Komentarjev 14
  • Katya Notersberg 18:34 28.februar 2013.

    POMAGAJMOOOOO !!!!! :(((((

  • snoopy 11:17 23.februar 2013.

    no ob takih "debatah" lahko res vidis kdo ma use poslihtan u glavi in kdo ne ..use razumem da se nekdo "naslanja" na frizuro,barvo kože itd itd..ampak da pa take vn mečejo za ljudi ki so neozdravljivo bolni in le ...prikaži več oni vedo kakšen pekel prestajajo to pa je res višek nevem kako bi se temu "lepo" reklo ..ko bi najbrž z velikim veseljem taki ljudje radi delali pa karkoli le da bi lahko zasluzili a kaj ko je danes tako veliko bolezni ki ovirajo ze samo zivljenje cez dan..in potem se najdejo nekateri in trdijo da taki ljudje pa le izkoriscajo mislim absurdno ..nečloveško..!! kaj pa mi vemo kako je ne samo tej druzini danes je takih druzin na zalost kar ogromno le da ene se potuhnejo druge pa več res ne vidijo izhoda in obupano iščejo pomoč da bi lahko preziveli svoje otroke!

  • zic 11:05 23.februar 2013.

    vidim, da sploh niste raumeli....z vsem spoštovanjem do družine v prispevku....govorim, da država daje napačnim, nekateri delajo za 500 evrov petke svetke, nedelje, praznike.....nekateri pa, upam trditi, da jih je 90%, ki bi lahko delali pa izkoriščajo državo, hodijo na ...prikaži več izlete, vozijo se z dragimi avtomobili, nosijo položnice na rdeči križ ipd......nastradajo ga pa ljudje, ki resnično potrebujejo pomoč, kar se je zgodilo v tem primeru....praznijo pa vrečo tisti, ki se niti ne potrdudijo, da bi si našli delo in večina je celo ugotovila, da se jim ne splača delati, ker bi se jim tako začelo obračunavati vrtec, malice, kosila, tako pa je biti boljše na hrbtu države....vidim, pa da ste ravno taki skočili v zrak pod pretvezo, kaj groznega (vendar resničnega) sem napisal!!!