Slovenija
127 ogledov

Družino s štirimi otroki čaka deložacija

Deložacija družine Vaskrsić Saša Despot
Stiska. Najemnine ne plačujejo od septembra, tri tedne so brez elektrike. Otroci mladoletni, starša brez služb. CSD trdi, da problem ni nov.

"Obrnila sem se na vse možne institucije, a nihče ne more pomagati," pravi mama štirih otrok, ki ne želi biti imenovana. Družino v petek čaka deložacija, saj od septembra niso plačali najemnine za stanovanje. Pravijo, da denarja za selitev nimajo.

1.300 dobijo, 1.100 plačajo

Mati ima od leta 2008 odločbo, po kateri lahko ostane doma zaradi nege otrok, pri čemer ji država plačuje socialne prispevke.

Na mesec tako dobi okoli tisoč evrov. Oče je že več let brezposeln in od države na mesec dobiva okoli 350 evrov.

Za najemnino tržnega stanovanja morajo na mesec odšteti 700 evrov. Stroški za stanovanje naj bi bili 400 evrov na mesec. Poleg šestih najemnin dolgujejo za dva meseca stroškov. Že od sredine februarja so v stanovanju brez elektrike.

Evropski komisiji je hudo

"Da sem lahko kupila hrano, sem si izposojala denar, nato sem ga morala vračati. Za najemnino je zmanjkalo. To je začaran krog," razlaga mati. V iskanju pomoči se je obrnila na številne ustanove.

Na predstavništvu Evropske komisije (EK) so ji odgovorili, da jim je "zelo hudo" brati o njihovi stiski, še posebno ker je takšnih sporočil vse več. Sporočili so ji, da nimajo neposrednih vzvodov, da bi ji lahko pomagali, a da EK poskuša sprejemati pravila za izboljšanje položaja ljudi.

Od Poncija do Pilata

Pri varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik so ji odgovorili: "Razumemo, da ste se znašli v hudi stiski," a dodali, da za reševanje težav niso pristojni. Napotili so jo na center za socialno delo (CSD), občino in humanitarne organizacije.

Že leta 2009 je družina pisala tudi premierju, ki je ministrstvu za delo naročil, naj jo usmeri na pristojne službe. Na ministrstvu so nam pojasnili, da se morajo ljudje v stiski obrniti na CSD.

"CSD ne podeljujejo stanovanj, prav tako ne morejo najti zaposlitve ali preprečiti deložacije. Lahko pa pomagajo tako, da jih usmerijo na ustrezne institucije, svetujejo in zagotovijo socialne transferje."

"Ne znajo z denarjem"

Družina pravi, da so na CSD naslovili prošnjo za izredno pomoč. Direktor CSD Ljubljana Center Zvone Mikič potrjuje, da so jo dobili in jo bodo obravnavali. Dodaja pa, da se situacija s tem "verjetno ne bo rešila", saj da je zgodba družine že stara.

"Od nevladnih organizacij so prejeli veliko denarja, a z njim ne znajo najbolje ravnati," pravi. Družina je stanovanjski sklad sicer zaprosila za bivalno enoto, že prej pa tudi za neprofitno stanovanje.

Vloga ni bila odobrena, ker je oče lastnik zemljišč, ki pa naj bi bila "ničvredna". Da bi to dokazali, bi morali poslati dokazila, a naj bi jim bila pošta poslana na napačni naslov, nato pa je bilo 
prepozno, dodaja družina.

Komentarjev 6
  • rakun 14:12 25.marec 2012.

    Jah bosta še par otrok naredila, da bosta več € na mesec dobila, potem pa bosta tožila, da je država kriva. Otroci so velika odgovornost, predvsem denarna, je treba prej mislt na to, pa gumico nataknt...

  • Fulmmer 09:10 25.marec 2012.

    Draga Nina, opozoril sem na to da je v Sloveniji veliko družin, ki so zaposleni in so na slabšem, predvsem pa si lahko v dani situaciji prilagodiš življenje primerno dohodkom in si poiščeš cenejše bivališče. S primerom sem seznanjen samo ...prikaži več iz članka in ker sem prebral do konca, sem si ustvaril svoje mnenje. Drugače pa sem v zasluženem penzjonu, otroci pa so že pri svojem kruhu, starši pa žal pokojni....

  • nina 08:13 25.marec 2012.

    pobrat tajkunom in dati otrokom politikom stanovanja proč in za isto ceno v najem ljudem brez služb sa so oni zakuhali kar danes jemo naj pa še oni pojedo naj jim tekne.