Slovenija
771 ogledov

Družinski zakonik: Nova definicija družine

Alenka Bratušek, Anja Kopač Mrak, Jernej Pikalo Saša Despot
Poslanci začelia druga obravnava novega predloga družinskega zakonika. Predstavitev stališč poslanskih skupin o predlogu družinskega zakonika na današnji seji DZ je pokazala, da se zakoniku obeta zadostna poslanska podpora.

Največ pozornosti v novem družinskem zakoniku poslanci namenjajo novi opredelitev družine, ki je širša od veljavne. Predlog tako določa, da je družina opredeljena kot življenjska skupnost otroka, ne glede na njegovo starost, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka določene obveznosti in pravice.

Z novo definicijo se ne strinjajo v SDS in NSi. Po predlogu SDS naj se člen spremeni tako, da bo družina življenjska skupnost mame in očeta ter otrok. "Družinska razmerja so znova talec vsiljevanja ideoloških pogledov, ki jih javnost ne odobrava," je v razpravi dejal poslanec SDS Marjan Pojbič.

Po predlogu NSi pa je družina življenjska skupnost staršev in otrok, ki zaradi koristi otrok uživa posebno varstvo."Družinski zakonik bi moral postaviti trdne temelje družine in še bolj zaščititi družinsko življenje," meni poslanka SNi Iva Dimic, ki jo moti, da je del družine "druga odrasla oseba, ki z otrokom živi". 

Kaj pa pari brez otrok?

V Zavezništvu, ki ga vodi Alenka Bratušek menijo, da bi morala biti v definicijo družine vključena tudi skupnost, v kateri ni otrok: "Ali ni družinski zakonik namenjen vsem družinam, tudi tistim brez otrok?"

Poslanec ZL Miha Kordiš meni, da je nov predlog družinskega zakonika kapitulacija vlade pred desnico. ZL vladnega predloga tako ne bo podprla, ker, kot navaja Kordiš ohranja temeljno diskriminacijo LGBT.

Novi družinski zakonik predvideva tudi, da se bo odločanje o ukrepih za varstvo otroka preneslo na okrožna sodišča. Ukrepe za varstvo koristi otroka takrat, ko je otrok ogrožen, izreka sodišče, določa predlog. Ukrepi za varstvo koristi otroka so začasne odredbe, nujni odvzem otroka in ukrepi trajnejšega značaja. Prav tako pa bi sodišče po predlogu lahko odločilo, da sta skupna vzgoja in varstvo otrok najboljša za otroka, pa čeprav se starša o tem ne sporazumeta.

Starim staršem starševska skrb

Stari starši in ostali sorodniki glede na novi predlog družinskega zakonika ne bodo imeli možnosti posvojitve, pač pa možnost razširjene starševske skrbi. Sorodnik, ki mu bo sodišče podelilo  starševsko skrb, bo postal zakoniti zastopnik otroka in bo pridobil enake pravice in obveznosti, kot bi jih imeli otrokovi starši. "Ta ureditev je primernejša od ureditve, po kateri bi otroka lahko posvojili sorodniki v ravni vrsti," razlagajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. Opozarjajo, da bi pri posvojitvah s strani starih staršev nastala zmeda v sorodstvenih odnosih, izničila bi se sorodstvena razmerja z drugim parom starih staršev in njunimi sorodniki, ki po taki posvojitvi pravno z otrokom ne bi bili več v sorodstveni zvezi.

Za razpravo o predlogu družinskega zakonika je predvidenih več kot šest ur današnjega dela marčevske seje DZ. 

Komentarjev 12
  • dragec 17:02 22.marec 2017.

    V Sloveniji še obstajajo normalne družine?????

  • mph 09:27 22.marec 2017.

    jozicamurn, pa MihaPu, ... kaj pa je dovoljeno, da ima ženska otroka z neznanim partnerjem? Včasih je kler take otroke označeval za pankrte, ženske pa so bile vsega obsojanja vredne (večinoma je bil sicer lokalni farmojster oče)? Zadeve niso ravno ...prikaži več na nivoju tvoje 5 letne deklice, so malo bolj kompleksne. Jasno mi je kako biološko po naravni poti nastanejo otroci :-), vsaj tako po spominu izkušnja z mojimi, ... vendar pa obstaja pač več realnosti v življenju. In zato je prav, da je definicija čimbolj univerzalna. So primeri, ko sta ona ali on naknadno ugotovila, da jih privlači drugi spol, pa sta šla narazen, nastala je nova zveza, .. otrok pa je pač šel k enemu od staršev, če ni bilo deljeno. In v vidu vseh možnih realnosti ima tak otrok pravico, da je del neke družine, kar mu desnosučni vztrajno negirate. In če sta to dve mami ali dva očeta, me ne zanima, dokler imajo tega otroka iskreno radi in skrbijo zanj.

  • blayo 09:21 22.marec 2017.

    Jožica ima po eni strani prav... DRUŽINA je zgolj izraz, ki si ga je človek nekoč izmislil da je definiral neko družbeno enoto/entiteto. S časom se je pokazalo, da je potrebno to definicijo razširiti. Problem je sedaj v tem, da ...prikaži več Jožica in njej podobni tega izraza ne dajo, ker jim je všeč takšen kot je in prav tako jim je všeč njegova definicija. Ampak to je samo stvar časa kdaj se bo zadeva sama od sebe spremenila, tako kot se je definicija Zemlje... najprej je 10.000 let veljala za ploščo, potem si je nekdo izmislil da je okrogla in mu še naslednjih 500 let skoraj nihče ni verjel. Mogoče pa čez 100 let izraza družina sploh ne bo več torej tudi družinski zakonik ne bo več potreben...