Slovenija
1109 ogledov

Družinski zdravnik: Manj smrti kot v preteklih letih daje lažni občutek varnosti

Pomoč starejšim Profimedias Fotografija je simbolična.
Približno 80 odstotkov okuženih oskrbovancev je bolezen prebolelo v blažji obliki.

"V začetku meseca smo imeli večje število okuženih v petih domovih za ostarele, v Metliki, Šmarjah pri Jelši, v ljubljanski regiji pa v Bokalcih in bližnjem Horjulu. Poleg teh petih so imeli še dodatni štirje zavodi okužbe stanovalcev, a le po eden do dva primera na zavod," je na današnji tiskovni konferenci povedal specialist družinske medicine in koordinator za 33 domov za starejše na območju Ljubljane Rajko Vajd. "Poleg oskrbovancev je zbolevalo tudi osebje, a le v manjši meri."

Covid-19, UKC Ljubljana Znani novi podatki Slovenija Novi podatki: 21 okužb, od tega 19 v DSO

Krizni štabi so s pomočjo lokalnih skupnosti po besedah Vajda storili vse, da so omejili okužbe. "Najbolj kritična sta bila v zadnjih dneh Šmarje pri Jelšah in Ljutomer," je dejal Vajd. "Stanje v ljubljanski regiji pa je stabilno."

Zdravstveno oskrbo so dobili vsi oboleli

Poudaril je, da se zdravljenje in zdravstvena oskrba ni odrekla nobenemu oskrbovancev. "Če so zdravstvene ekipe ocenile, da nekdo potrebuje zdravljenje v bolnišnici, so bili ti napoteni v covid oddelke slovenskih bolnišnic," je dejal Vajd. "Na srečo je v preko 80 odstotkov primerov bolezen potekala v blagi obliki, imamo podatke s terena, da je kar nekaj ozdravljenih."

Novi podatki o okužbah | Avtor: NIJZ NIJZ

Del najstarejše in najbolj bolne populacije je na žalost umrlo, a njihovo število po besedah Vajda ni večje od umrljivosti v obdobju okužb dihal ali gripe v preteklih letih. "To daje lažni občutek manjše nevarnosti virusa, a je treba poudariti, da se je smrtnost uspela zajeziti zaradi upoštevanja ukrepov," je poudaril Vajd.

V Sloveniji imamo po besedah Vajda 102 domova starejših občanov, na 114 lokacijah je nastanjenih okoli 20 tisoč državljanov, povprečno 170 na posamezen socialno-varstveni zavod.

65 odstotkov oskrbovancev je starejših od 80 let

"S staranjem populacije se spreminja starostna struktura oskrbovancev, v zadnjih letih je v domovih 65 odstotkov oskrbovancev starejših od 80 let, 25 odstotkov je starih med 65 in 80 let," je razložil Vajd. "S staranjem prebivalstva se povečuje tudi število kroničnih bolnikov, veliko jih ima več kroničnih bolezni hkrati - govorimo o zelo ranljivi populaciji."

S prihodom epidemije v Evropo v sosednjih državah se je izkazalo, da so umirali predvsem starejši s kroničnimi boleznimi, velik delež teh je bil nastanjen v domovih za starejše in podobno se je zgodilo pri nas, s pojavom okužb v Metliki in Šmarjah pri Jelši.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.