Slovenija
17 ogledov

Drvijo Nizke gradnje v stečaj?

Gradbeniki na Celjskem so še vedno v hudi krizi. Po stečaju Vegrada in Gradisa s Žurnal24 main
Ptujski gradbeniki. Usoda podjetja bo znana čez en teden. Prisluhniti bi morala tudi občina.

Okoli 80 delavcev gradbenega podjetja Nizke gradnje Ptuj, ki že dva meseca niso dobili plač in so od 1. avgusta na čakanju, tudi po današnji seji nadzornega sveta ni dočakalo dokončnega dogovora o usodi podjetja. Nadzorniki pod vodstvom Janeza Škobrneta so upravi dali še teden dni časa, da najde primerno rešitev za ponovni zagon podjetja in normalizacijo poslovanja. V težave naj bi podjetje sicer zašlo zaradi februarskega stečaja Cestnega podjetja Maribor – njegov dolg do Nizkih gradenj Ptuj namreč znaša okoli milijon in pol evrov.

Dolg je nastal na več projektih, eden od njih je tudi varovanje ptujske podtalnice oziroma čistilna naprava na Ptuju in kanalizacija v okoliških občinah. Zato bo uprava do prihodnjega tedna skušala najti stik z Mestno občino Ptuj za nadaljevanje projekta. Ob tem so nadzorniki upravo zadolžili tudi, da skuša dobiti odgovore okoli projekta vodnih virov v Slovenski Bistrici, kjer je bilo podjetje v posel vključeno že lani.

O dokapitalizaciji nič

Tudi na današnji seji pa ni bilo odgovora o morebitni dokapitalizaciji podjetja s strani neimenovanega vlagatelja. Ta bi prišel po tem, ko bi se iz lastništva umaknil Janez Škoberne, ki preko svojih podjetij obvladuje 70 odstotkov lastništva družbe. "Veliko se je pred tem govorilo o dokapitalizaciji, veliko je bilo obljubljenega, pa iz tega za zdaj ni še nič, zato preveliki optimisti nismo," je po seji dejal sindikalist v podjetju Marjan Zebec. Ta sicer pričakuje, da bo že prihodnji teden najverjetneje vložen predlog za začetek stečaja, čeprav bi bila zanje boljša možnost rešitev podjetja, saj bi to pomenilo ohranitev delovnih mest.

Delavci obupani

Delavci, ki že tri mesece nimajo dohodka in so pred kratim nekaj dni tudi stavkali, pa so obupani. "Od Rdečega križa so dobili pakete pomoči. Ker so delavci s podeželja, se znajdejo, kot se na deželi znajo. Lačni niso, je pa problem bližajoče se šolsko leto, ko bo otroke treba poslati v šolo," še pravi Zebec.

Komentarjev 1
  • privat 07:08 10.avgust 2011.

    ti politiki nimajo blage veze o vodenju države...še manj pa o človekovih osnovnih pravicah. Če ne dobijo plače naj jim plačo nakaže država...kaj niso državljani ??Tudi če niso državljani!!