Slovenija
29 ogledov

Država bo morala policistom izplačati najmanj 200 tisoč evrov

policija Saša Despot
Ministrstvo za notranje zadeve je napačno tolmačilo zakon, zato policisti niso napredovali v plačnih razredih. Zdaj jim bodo morali poleg razlike v plači izplačati še zamudne obresti.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) je po preučitvi zakonske ureditve pritrdilu sindikatu Sindikatu policistov Slovenije: policisti NDM (nadzorniki državne meje), ki so se zaposlili pred letom 2008, imajo pravico do ocen, višjega naziva in posledično višjega plačnega razreda.

Ministrstvo kršilo delovno zakonodajo

"Ministrstvo za notranje zadeve je vztrajalo pri napačni interpretaciji 73. člena Zakona o delovnih razmerjih in napredovanj tem policistom ni dopuščalo. Natančne ocene še niso znane, oškodovanih pa je najmanj 200 policistov NDM," razlaga Zoran Petrovič, predsednik sindikata policistov.

Policisti NDM bi morali biti skladno z zakonom ocenjeni in ob izpolnjevanju pogojev napredovati leta 2010 ali 2011. "To pomeni oškodovanje in pravico do plačila v razliki plačnih razredih skupaj s višjimi dodatki, vplačili v pokojninske prispevke in zakonitimi zamudnimi obrestmi od leta 2010 oziroma 2011," razlaga Petrovič.

Oškodovani za najmanj tisoč evrov

Razlika med 21. in 22 plačnim razredom znaša 41,72 evra bruto, ko bodo k temu prišteti dodatki, prispevki in zamudne obresti, pa bo moral vsak od oškodovanih policistov dobiti izplačano razliko najmanj tisoč evrov, nekateri tudi okoli tri tisoč evrov. Država bo tako morala policistom, zaradi napačnega tolmačenja zakona, plačati najmanj 200 tisoč evrov razlike v plačah ter obresti. "Naj poudarim, da pa so cariniki, ki se jih seveda tiče ista zakonodaja, napredovali nemoteno," pravi Petrovič.

Sindikat policistov Slovenije je zahteval čimprejšnji nujni sestanek z vodstvom MNZ in Policije, hkrati pa svoje člane pozivajo, naj se obrnejo na regionalne predstavnike ali na sekretariat ter pošljejo ocene od leta 2006 oziroma prve zaposlitve. Tako bodo ugotovili, ali izpolnjujejo pogoje za napredovanje v nazivu in posledično v plači.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 22:29 30.maj 2015.

    Čestitke policistom in edino prav.